Home » D:News » Ce se întâmplă în organism când nu consumăm suficientă apă

Ce se întâmplă în organism când nu consumăm suficientă apă

Ce se întâmplă în organism când nu consumăm suficientă apă
Publicat: 07.08.2017
Apa este principala componentă chimică a organismului şi constituie aproximativ 60% din greutatea corpului. Funcţionarea fiecărui sistem şi organ din corpul unei persoane depinde de apă. Iată ce se întâmplă când aceasta nu este consumată în cantităţi suficiente!

“Apa este un element foarte important pentru corpul uman. În fapt, suntem o combinaţie de apă, oase, muşchi şi grăsime. Echilibrul între aceşti cinstituenţi duce la echilibru metabolic, adică la greutatea optimă şi starea de sănătate. Există multe teorii legate de cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm, dar aceasta variază în funcţie de mai multi parametrii. Aceştia sunt: starea de sănătate, nivelul de activitate, sex, starea fiziologică – sarcina sau alăptarea, regiunea unde locuim. Zilnic pierdem apă prin mai multe procese fiziologice, cum ar fi transpiraţia, respiraţia, eliminarea urinei şi unele procese intestinale. Apa trebuie recuperată prin aport. Acest aport nu trebuie să fie numai din lichide, pentru că apa o putem lua şi din alimente. În Metoda Balanică de prevenţie şi tratament, proporţia dintre grăsime şi apă este foarte importantă. Cu cât avem mai multă grăsime, cu atât avem o cantitate mai mică de apă. Pe măsură ce cantitatea de grăsime scade, procentul de apă creşte. Corpul nostru este 50-60% apa, uneori şi mai mult. Cantitatea de lichide zilnice trebuie să fie de aproximativ 2 l, iar în cazul bărbaţilor chiar de 3 l. Cantitatea minimă de apa trebuie să fie de 1,5 l’’, subliniază pentru Gândul medicul Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată şi nutritiţie.

Apa contribuie la eliminarea reziduurilor metabolice din organele vitale, transportă substanţele nutritive la celule şi asigură hidratarea nasului, urechilor şi gâtului.  

“Lipsa de apă poate duce la deshidratare, situaţie care apare atunci când nu există suficientă apă în organism pentru a se desfăşura funcţiile normale. Chiar si deshidratarea uşoară ar putea determina un nivel scăzut de energie şi oboseală. Cauzele frecvente ale deshidratării includ, vărsăturile, diabetul, arsurile, febra sau transpiraţia excesivă. Dacă o persoană nu bea suficiente lichide atunci când vremea este caldă sau când face sport se poate deshidrata. Manifestările deshidratării sunt diferite, pentru că sunt determinate de cantitatea de apă pierdută. Iată câteva dintre simptomele uşoare de deshidratare: sete, pierderea apetitului alimentar, piele uscată, fierbinte, urină închisă la culoare, uscăciunea gurii, oboseală sau slabiciune, frisoane, amţeli.

Citeşte continuarea în Gândul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase