Home » Știință » Este de 50.000 de ori mai subţire decât diametrul firului de păr. Un nou tip de nanomaşinărie poate distruge celulele canceroase în 60 de secunde

Este de 50.000 de ori mai subţire decât diametrul firului de păr. Un nou tip de nanomaşinărie poate distruge celulele canceroase în 60 de secunde

Publicat: 05.09.2017
Un nou tip de nanomaşinărie, dezvoltată de cercetătorii britanici, are capacitatea de a pătrunde în interiorul celulelor canceroase pentru a le distruge în doar 60 de secunde.

Micile molecule sunt ghidate de lumină, iar cu ajutorul mişcării de rotaţie pe care o realizează pot pătrunde în interiorul celulelor atunci când sunt activate, informează The Telegraph. 

În cadrul unui test realizat de experţi din cadrul Universităţii din Durham, au reuşit să anihileze celulele cancerului prostatic în aproximativ 2 minute. ”Motorul” este un lanţ de atomi ce poate fi stimulat să se mişte într-o singură direcţie, prin intermediul acestuia molecula se roteşte rapid. 

Dr. Robert Pal, din cadrul Universităţii Durham, a declarat că ”suntem pe punctul de realizare a planului ambiţios de utilizare a luminii pentru activarea nanomaşinăriilor care pot ataca celulele precum cele ale cancerului la sân sau ale melanomului, inclusiv pe cele rezistente la chimioterapie.”

Experţii britanici au determinat că nanomaşinăriile trebuie să se rotească cu o vitează de trei milioane de rotaţii pe secundă pentru a trece prin obstacolele din jurul lor.  Moleculele vor fi utilizate fie pentru transportarea medicamentului direct către zona afectată sau pentru distrugerea membranei tumorale. 

Fără intervenţia unei lumini ultraviolete, molecula detectează ţesutul tumoral, dar rămâne ataşată de acesta. Însă atunci când este activată de lumină, maşinăria începe să pătrundă în membrana celulei. 

Dr. James Tour, membru al unei echipe internaţionale din cadrul Universităţii Rice din SUA, afrmă că ”aceste nanomaşinării sunt atât de mici încât ataşate una de cealaltă ar fi necesare 50.000 de astfel de dispoziive pentru obţinerea diametrului unui fir de păr ”.

Cercetătorii urmează să testeze nanomaşinăriile pe microorganisme şi peşti mici, şi apoi pe rozătoare, iar dacă testele pe animale vor avea succes vor urma studii clinice pe oameni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase