Home » D:News » VIDEO. Fenomenul misterios din timpul cutremurului de 8,2 grade din Mexic. Ce a apărut pe cer câteva secunde

VIDEO. Fenomenul misterios din timpul cutremurului de 8,2 grade din Mexic. Ce a apărut pe cer câteva secunde

Publicat: 09.09.2017
Cerul Mexicului a fost luminat de câteva ori în timpul cutremurului de 8,2 grade, cel mai puternic din ultimii 30 de ani. O explicaţie ar fi că mai multe generatoare au explodat, însă motivul ar fi de fapt altul.

Oamenii de ştiinţă au o explicaţie pentru apariţia pe cer a luminilor în timpul unui cataclism. Conform cercetătorilor americani, luminile sunt cauzate de mişcarea plăciilor tectonice care generează o sarcină electrică uriaşă.Pentru a demonstra acest lucru, echipa de cercetare a efectuat un experiment simplu: au umplut un recipient cu făină şi l-au mişcat până când au apărut crăpături. În urma mişcării, în interior s-a produs o sarcină de 200 de volţi, scrie Gândul.

„ Nu există niciun mecanism pe care noi să îl cunoaştem a fi capabil de a explica crearea sarcinii electrice. Acest lucru poate fi o nouă descoperire în fizică”, adeclarat profesorul Troy Shinbrot, autor al cercetării. 

Cel puţin 27 de persoane au decedat în urma cutremurului cu o magnitudine de 8,2 grade care s-a produs în largul coastelor sud-vestice ale Mexicului, informează agenţia de ştiri Dpa.

Bilanţul anterior era de 15 morţi şi zeci de răniţi, statul mexican Oaxaca fiind cel mai grav afectat.

Guvernatorul statului mexican Oaxaca a anunţat că cel puţin 20 de persoane au decedat în această regiune, dintre care 17 în oraşul Juchitan. Alţi patru oameni au murit în Chiapas şi doi copii în statul Tabasco.

Cutremurul s-a produs joi, la ora locală 23.50 (7.50, vineri, ora României), epicentrul fiind localizat la aproximativ 100 km sud-vest de oraşul Pijijiapan, la o adâncime de 35 km.

O avertizare de tsunami a fost emisă pentru Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama şi Honduras.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a afirmat că acesta a fost cel mai puternic seism care a afectat ţara în ultimul secol şi a recomandat cetăţenilor din zonă să rămână vigilenţi în condiţiile în care cutremurul a fost urmat de mai multe replici, unele cu o magnitudine de peste 5 grade. Nieto a mai precizat că aproximativ 50 de milioane de mexicani au resimţit seismul, iar bilanţul victimelor ar putea să crească.

Un hotel din oraşul Matias Romero s-a prăbuşit, însă nu au fost înregistrate victime în acest caz, potrivit autorităţilor.

Nieto a anunţat că seismul a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică a 1,8 milioane de gospodării, însă avariile au fost reparate în cele mai multe cazuri.

USGS a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 8,1 grade, în timp ce autoritatea seismologică din Mexic a indicat o magnitudine de 8,2 grade.

La nivelul Ambasadei României la Ciudad de Mexico a fost înregistrată o solicitare de asistenţă consulară din partea familiei a doi turişti de cetăţenie română, aflaţi în zonă, aceştia fiind în acest moment în siguranţă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

USGS a transmis că este posibilă răspândirea valurilor de tsunami din cauza cutremurului.

Clădiri din capitala Ciudad de Mexico au fost zdruncinate, conform postului BBC News.

Epicentrul a avut loc la aproximativ 100 km de sud-vestul oraşului Pijijiapan şi a avut o adâncime de 35 km.

O avertizare de tsunami a fost emisă pentru statele Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama şi Honduras.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase