Home » D:News » România va avea o nouă sărbătoare naţională pe 18 decembrie

România va avea o nouă sărbătoare naţională pe 18 decembrie

România va avea o nouă sărbătoare naţională pe 18 decembrie
Publicat: 22.11.2017
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede declararea şi ridicarea zilei de 18 decembrie la nivel de sărbătoare naţională, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din România.

Proiectul privind declararea şi ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a zilei de 18 decembrie, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din Români a fost adoptat cu 279 de voturi „pentru” şi 4 abţineri, informează Gândul.

Proiectul de lege prevede că anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Minorităţilor Naţionale din România, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.
 
„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile”, se arată în proiectul de lege.
 
În România, dreptul la identitate este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de către Constituţie. De asemenea, ziua de 18 decembrie este sărbătorită în fiecare an, aşa cum prevede şi Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităţilor Naţionale din România, putând vorbi de existenţa unei tradiţi în acest sens, potrivit expunerii de motive.
 
Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, au precizat iniţiatorii, în expunerea de motive, motivând astfel alegerea date de 18 decembrie.
 
Camera Deputaţilor este for decizional.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase