Home » D:News » Apel către autorităţi să se sesizeze privind materialele anti-vaccinare distribuite în cutiile poştale

Apel către autorităţi să se sesizeze privind materialele anti-vaccinare distribuite în cutiile poştale

Apel către autorităţi să se sesizeze privind materialele anti-vaccinare distribuite în cutiile poştale
Publicat: 07.09.2018
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) avertizează că au fost distribuite în ţară materiale care conţin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF şi cere intervenţia autorităţilor.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) avertizează, într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX, că în aceste materiale sunt folosite, tot în mod fraudulos, imaginea unui medic de familie membru al societăţii precum şi cea a unui copil, informează Mediafax.

„SNMF consideră că s-a depăşit de mult limita responsabilităţii civice din partea unor organizaţii sau persoane prin promovarea unor mesaje anti-vaccin şi anti-vaccinare. De data aceasta constatăm încălcarea legislaţiei în vigoare prin folosirea frauduloasă a însemnelor unor instituţii, a unor imagini reprezentative pentru medicii de familie şi prin falsificarea unor mesaje. Medicii de familie sunt profesioniştii din sănătate care sunt expuşi frecvent acestui tip de manipulare. Atragem atenţia că o astfel de atitudine iresponsabilă poate avea efecte dramatice, mergând până la pierderea de vieţi. De aceea solicităm organelor în drept să ia atitudine şi să sancţioneze gestul de
comunicare falsă şi frauduloasă”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri că se delimitează de campania anti-vaccinuri promovată pe Facebook şi în cutiile poştale, precizând că reponsabilii redau informaţii false ce pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Ministrul Sorina Pintea a spus că vrea ca autorii să răspundă pentru faptele lor.

„Vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume. Ministerul Sănătăţii se delimitează ferm de campania de dezinformare si manipulare referitoare la ineficienţa şi riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public, pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că autorii campaniei iniţiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea Ministerului Sănătăţii sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei precum însemnele oficiale ale instituţiilor partenere, iar ”materialele conţin informaţii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că va face demersurile legale astfel încât responsabilii campaniei anti-vaccinare să răspundă pentru faptele lor.

“Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalităţi iresponsabile de dezinformare, cu consecinţe grave pentru sănătatea populaţiei. Am însă, convingerea că populaţia nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri şi voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinţii să fie informaţi corect astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-şi vaccina copiii şi de a le asigura astfel o viaţă sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a declarat Sorina Pintea.

Precizările vin după ce, pe Facebook, circulă mai multe mesaje anti-vaccinare şi fotografii cu broşuri care au fost distribuite în cutiile poştale. „Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi! Vaccinarea este afacerea cu frica! Medicii încasează 25 de lei pentru fiecare vaccin pe care îl administrează! Este o afacere profitabilă! (…) Vaccinul ROR este cultivat pe embrioni de găină şi pe celule fetale umane de la embrioni avordaţi. Vaccinul mai este contaminat şi cu pesticide (Glifosat). Administrarea de antitermice sau de antibiotice la copiii cu pojar poate duce la intoxicaţii medicamentoase, comă sau deces”, se arată în broşurile menţionate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase