Home » D:News » Înregistrarea primilor paşi făcuţi pe lună de Neil Armstrong, scoasă la licitaţie

Înregistrarea primilor paşi făcuţi pe lună de Neil Armstrong, scoasă la licitaţie

Înregistrarea primilor paşi făcuţi pe lună de Neil Armstrong, scoasă la licitaţie
Publicat: 02.07.2019
O înregistrare a primilor paşi făcuţi pe lună de Neil Armstrong va fi scoasă la licitaţie de casa Sotheby´s, pe 20 iulie, anunţă Reuters, citat de Mediafax.

Un fost intern la NASA a cumpărat mai multe înregistrări video pentru a le vinde la licitaţie şi se aşteaptă să ajungă milionar după vânzarea programată în luna iulie. Între acestea s-ar găsi singura înregistrare originală a primilor paşi făcuţi de om pe lună, cu o jumătate de secol în urmă.

După aselenizarea de pe 20 iulie, 1969, NASA a şters multe înregistrări originale pentru a refolosi banda cu scopul de a scădea cheltuielile agenţiei, spune Gary George, care era student atunci când a cumpărat peste 1.100 de înregistrări de la NASA la preţul de 218 dolari în timpul unei licitaţii a materialelor oferite de oficialităţi în 1976.

“Nu m-am gândit că e ceva de valoare pe acele benzi” a afirmat George, acum în vârstă de 65 de ani, citat de Reuters. “Le vindeam posturilor de televiziune pentru a fi refolosite”.

Dar trei dintre înregistrări s-au dovedit a fi inestimabile. Una dintre acestea surprinde primii paşi făcuţi pe lună de Neil Armstrong ca şi momentul în care rosteşte celebrele cuvinte ”Un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru umanitate”.

În imagini apare şi astronautul Buzz Aldrin plutind în condiţiile de gravitaţie scăzută de pe lună ca şi momentul în care membrii misiunii lunare vorbesc la telefon cu preşedintele american din acel moment, Richard Nixon, şi momentul în care este plasat steagul Statelor Unite pe suprafaţa Lunii, spun cei de la Sotheby’s.

Potrivit specialiştilor, preţul înregistrărilor ar trebui să urce până la 2 milioane de dolari în momentul în care vor fi puse în vânzare de casa de licitaţii din New York.

Sotheby’s a mai pus în vânzare în 2017 un sac închis cu fermoar pe care scria ”Mostră de sol lunar”, folosită de Armstrong în expediţia din 1969. Preţul la care a fost adjudecat a fost de 1,8 milioane de dolari.

După ce a cumpărat lotul de înregistrări, George a vândut opt dintre acestea unui post de televiziune pentru 50 de dolari de exemplar. Abia atunci când încărca înregistrările în maşină ca să le doneze unei biserici încercând să obţină o scutire de taxe, tatăl său a remarcat trei înregistrări cu eticheta “Apollo 11 EVA”, o prescurtare pentru ”activităţi în afara vehicolului” (extra vehicular activity), termenii folosiţi de NASA pentru aselenizare.

NASA a recunoscut în 2006 că nu mai poate găsi înregistrările originale ale aselenizării istorice.

Abia în 2008, George a aflat în timpul unei vacanţe împreună cu un prieten de la NASA că agenţia a pierdut înregistrările originale şi încearcă să le localizeze. ”Drept să vă spun, stăteam la masă şi beam o bere când i-am zis «Păi, le am eu»“.

În acel moment, George nu avea aparatura necesară ca să vadă ce se află pe înregistrări, şi nu ştia exact ce o să găsească. Dar după ce i-au cerut cei de la NASA să le înapoieze înregistrările George a văzut pentru prima dată imaginile la un studio din California.

Potrivit Reuters, sunetul şi imaginea din înregistrări au fost captate cu o cameră pe care o purta Armstrong, o cameră care a rămas pe lună până astăzi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase