Home » D:News » Misterul exploziei din Rusia a fost elucidat. Ce s-a întâmplat în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete atomice

Misterul exploziei din Rusia a fost elucidat. Ce s-a întâmplat în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete atomice

Misterul exploziei din Rusia a fost elucidat. Ce s-a întâmplat în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete atomice
Publicat: 31.08.2019
Misterioasa explozie din nordul Rusiei s-a produs în cursul operaţiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică de pe fundul Oceanului Arctic, se arată într-un raport al serviciilor americane de informaţii, susţine postul CNBC, citând surse anonime, potrivit Mediafax.

„Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior”, a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre raport.

„A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare şi asta a cauzat o reacţie în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă”, a transmis o altă sursă anonimă.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o „rază de acţiune nelimitată” şi este „invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale”.

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.

Planurile lui Putin de a dezvolta arme atomice, considerate fantasmagorice

O serie de experţi consideră ca fiind parţial fantasmagorice eforturile Administraţiei Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

„În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie”, a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma unui accident produs în timpul testării unui rachete, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Iniţial, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii, contrazicând administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administraţia oraşului a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost şters ulterior fără nicio explicaţie.

Raportul serviciilor americane de informaţii nu a menţionat potenţialele riscuri de sănătate şi ecologice generate de avarierea nucleului atomic al rachetei.

CNBC a primit anul trecut informaţii că Rusia pregătea recuperarea unei rachete cu propulsie atomică, care s-a prăbuşit în mare. La operaţiune au participat trei nave, inclusiv una echipată să gestioneze materialul radioactiv din nucleul atomic al rachetei. Dacă ruşii vor reuşi să recupereze racheta, prăbuşită în urma unui test eşuat, analiştii americani consideră că Moscova va utiliza procedura în cazul operaţiunilor viitoare de recuperare.

Racheta 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall). a fost testată de cinci ori, din noiembrie 2017 şi până astăzi, de fiecare dată prăbuşindu-se după un scurt zbor. Autorităţile SUA au ajuns la concluzia că cel mai îndelungat zbor al rachetei a durat 2 minute, zburând 22 de mile (35 de kilometri), prăbuşindu-se după pierderea controlului.

Aparent, testele au arătat că nucleul atomic al rachetei de croazieră nu s-a activat.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase