Home » D:News » Comisia Europeană interzice un nou pesticid

Comisia Europeană interzice un nou pesticid

Comisia Europeană interzice un nou pesticid
Publicat: 15.01.2020
Potrivit spuselor comisarului european Stella Kyriakides, decizia privind interzicerea neonicotinoidului thiacloprid ar fi fost luată ca urmare a impactului negativ pe care acesta l-ar avea asupra pânzelor de apă freatică.

Executivul de la Bruxelles a decis luni, 12 ianuarie 2020, să nu reînnoiască aprobările pentru insecticidul produs de cei de la Bayer care, afirmă unii specialişti, are efecte negative şi asupra albinelor şi bondarilor.

Decizia survine ca urmare a unei aprobări obţinute de la majoritatea statelor UE în octombrie 2019, bazate pe o propunere venită din partea CE.

Astfel, fermierii nu vor mai putea utiliza brandurile Calypso şi Biscaya ale celor de la Bayer, începând cu data de 30 aprilie 2020, data până la care mai există o derogare.

Decizia Executivului de la Bruxelles are ca bază ştiinţifică rezultatele cercetărilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) publicate în ianuarie 2019. Acestea au scos la iveală faptul că substanţa activă în cauză este toxică pentru om şi insectele polenizatoare, precum şi că este prezentă în cantităţi mari în apele subterane.

Cel de-al patrulea neonicotinoid interzis la nivel european nu numai că omoară insectele dăunătoare, dar afectează şi albinele şi bondarii. Produsul le-ar slăbi sistemul imunitar şi ar genera probleme de reproducţie.

Citeşte continuarea pe Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase