Home » D:News » Japonia vrea sa lanseze din spatiu primul avion de hartie

Japonia vrea sa lanseze din spatiu primul avion de hartie

Japonia vrea sa lanseze din spatiu primul avion de hartie
Publicat: 01.04.2008
Agentia spatiala japoneza (JAXA) a aprobat un proiect experimental care vizeaza lansarea unui avion de hartie de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) pentru a studia traiectoria acestuia in vederea conceperii unor noi vehicule spatiale, informeaza AFP.

Potrivit JAXA, prototipuri de avioane din hartie, pliata astfel incat sa semene cu o naveta spatiala americana, au rezistat unor teste efectuate, in ianuarie, intr-un aparat hipersonic de suflat aer, de la Universitatea din Tokyo.
Avioanele din hartie speciala, cu o lungime de sapte centimetri si o latime de doi centimetri, au rezistat unor viteze de 7 Mach (de sapte ori viteza sunetului) si unor temperaturi de 200 de grade Celsius, a indicat Asociatia japoneza de avioane origami (arta traditionala japoneza care consta in realizarea de obiecte prin plierea unor foi de hartie), care a propus experimentul Agentiei spatiale.
Conditiile sunt apropiate celor cu care se confrunta navetele spatiale la intrarea in atmosfera terestra. Experimentul a fost un succes, gratie unui tip de hartie vitrificata si tratata chimic pentru a rezista unor temperaturi extreme, a precizat asociatia.
"Chiar si dupa acest tratament, hartia isi conserva proprietatile si poate fi utilizata pentru origami", a explicat Shinji Suzuki, profesor la departamentul de aeronautica din cadrul Universitatii din Tokyo.
"Avionul de hartie ne va oferi, la intoarcerea din spatiu, idei pentru conceperea unor noi vehicule spatiale", a spus acesta.
Proiectul urmeaza sa fie realizat in urmatorii trei ani.
"Problema cea mai importanta este ca nu putem prevedea locul in care va ateriza avionul, daca va reveni pe Pamant, pentru ca va fi dus de vant imediat ce va intra in troposfera", a spus Suzuki.
Potrivit acestuia, JAXA ar putea sa ataseze avionului un minitransmitator sau pur si simplu sa scrie pe el, in mai multe limbi straine, textul "va rugam sa ne anuntati daca ati gasit acest avion".

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase