Home » D:News » Pangea s-a miscat in jurul axei sale

Pangea s-a miscat in jurul axei sale

Pangea s-a miscat in jurul axei sale
Publicat: 09.07.2008
Motivul pentru care continentele actuale se pozitioneaza in acest mod are o singura explicatie – Pangea, supercontinentul care grupa toate zonele uscatului terestru in urma cu aproape 300.000.000 ani.

Teoria referitoare la faptul ca mantaua terestra se misca si se modifica continuu, transformand platourile continentale in supercontinente, este unanim recunoscuta si acceptata de o buna bucata de timp. In prezent, se cunoaste ca supercontinentele actuale se vor rupe si se vor modifica din nou, dar nu se cunoaste in totalitate lungul si anevoiosul proces care duce la deriva continua a acestora. Gabriel Gutierrez-Alonso, profesor la Universitatea din Salamanca, Spania, propune o noua teorie care poate explica ce s-a intamplat in momentul in care Pangea s-a fragmentat sub forma continentelor actuale. Gutierrez si echipa sa de cercetatori avanseaza o ipoteza bazata pe fenomenul de auto-subductie, care ar explica mai bine intregul proces geologic.

Auto-subductia standardizata se refera la situatia in care o placa tectonica aluneca sub cealalta. Insa in urma cu 300.000.000 ani lucrurile stateau altfel, deoarece Pangeea era un puzzle cu o piesa lipsa. In locul placii tectonice lipsa se afla un ocean, denumit Paleo-Tethys. Conform noii teorii, coasta de sud din Pangea s-a deplasat spre nord, prin urmare oceanul stravechi a inceput sa dispara. In urma acestui fenomen, placa continentala sudica din Pangea a alunecat sub coasta nordica. “Situatia este asemanatoare cu cea in care un caine alearga in jurul axului sau incercand sa-si prinda coada”, exemplifica Fernando Corfu, geolog la Universitatea din Oslo si colaborator la studiul profesorului Gutierrez.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase