Home » D:News » Literatura americana, izolata si ignoranta

Literatura americana, izolata si ignoranta

Literatura americana, izolata si ignoranta
Publicat: 03.10.2008
„Izolata, ignoranta si incapabila sa concureze cu marii scriitori europeni” – astfel a fost caracterizata literatura americana din ultimii ani, de catre membrii juriului Premiilor Nobel. O veste neplacuta pentru scriitorii americani care sperau sa castiga Premiul Nobel pentru literatura care urmeaza a fi decernat pe 9 octombrie, anunta publicatia chineza Shanghai Daily.

„Nu negam faptul ca Statele Unite au o cultura puternica, dar nici nu putem ignora pozitia dominanta a Europei in lumea literara. Este o certitudine faptul ca scriitorii europeni reprezinta centrul literaturii mondiale… nu cei din Statele Unite”, sustine Horace Engdhal, secretarul Academiei Suedeze, academie care se ocupa cu decernarea prestigioaselor premii Nobel.

Faptul ca majoritatea castigatorilor premiului Nobel pentru literatura sunt europeni, nu il mira pe academicianul suedez. „Statele Unite sunt prea izolate, prea insulare. Ei nu traduc suficient si nu participa activ la marile dialoguri literare. Ignoranta scriitorilor americani este cea care ii izoleaza”, a adaugat Engdhal pe un ton la fel de dur.

Reactiile de peste Ocean nu au intarziat, insa, sa apara. „Un secretar cu pretentii intelectuale al unei academii europene uita ca America a dat unii dintre cei mai mari scriitori ai lumii, ei insisi fii ai unor imigranti europeni. Pe viitor, Horace Engdhal ar trebui sa ne scuteasca de astfel de prelegeri categorice”, declara David Remnick, editorul prestigioasei publicatii americane The New Yorker.

Sursa:Shanghai Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase