Home » D:News » Picturile preistorice, cheia suprevietuirii umane

Picturile preistorice, cheia suprevietuirii umane

Picturile preistorice, cheia suprevietuirii umane
Publicat: 08.10.2008
Savantii britanici sunt pe cale sa descopere secretele care au stat la inspiratia picturilor rupestre realizate de oamenii primitivi in pesterile din Spania si Franta. Dr. Alistar Pike, conducatorul proiectului initiat de Universitatea din Bristol, este de parere aceste picturi preistorice contin, de asemenea, secretul prin care primii oameni din Europa au supravietuit schimbarilor climatice radicale din timpul glaciatiunii de acum 15 000 ani.

Celebrele picturi rupestre de la pesterile Altamira, La Pasiega, Tito Bustillo si Lascaux vor fi redatate de catre expertii Universitatii din Bristol, cei care vor folosi in premiera o tehnologie de datare bazata pe radioactivitatea descompunerii uraniului. In acest scop, o echipa a Departamentului de Arheologie si Antropologie din Universitatea Bristol s-a intors de curand cu mostre obtinute in urma unei expeditii desfasurate in provinciile spaniole Cantabria si Asturia. Mostrele respective au fost recoltate din aproximativ 20 de picturi rupestre.
“Aceste picturi superbe care impodobesc pesterile din Pirinei sunt cea mai detaliata fereastra spre viata oamenilor care au trait in aceste locuri in urma cu circa 15 000 ani. Datarea lor  in scopul aflarii varstei acestor picturi a reprezentat o problema dificila pentru toti cercetatorii care le-au studiat in prealabil”, afirma Alistar Pike.
Metoda traditionala de datare, bazata pe carbon 14, este periculoasa pentru pigmentii stravechi, deoarece mostrele sunt astfel expuse contaminarii.
Expertii britanici folosesc o noua metoda  care analizeaza varsta stratului fin de calcit care s-a format pe suprafata picturilor.
Pe langa imaginile care reprezinta zimbri, bouri, cai salbatici, lei, ursi, reni si alte animale specifice Cuaternarului european, expertii spera sa descifreze sensul si semnificatia a peste o suta de simboluri abstracte, alaturi de o serie de puncte gravate pe pereti sau in zone izolate ale pesterii. Misterioasele puncte par a fi primul sistem de inregistrare a trecerii timpului de catre primii oameni. Cercetatorii sunt de parere ca fiecare punct inscriptionat ar putea semnifica trecerea unei zi.

Sursa : Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase