Home » D:News » Atlantis se intoarce pe Pamant

Atlantis se intoarce pe Pamant

Atlantis se intoarce pe Pamant
Publicat: 22.05.2009
Astronautii de la bordul navetei spatiale Atlantis sunt gata sa se intoarca pe Terra, dupa o ambitioasa si riscanta misiune reusita de reparare a telescopului spatial Hubble.

Atlantis are doua oportunitati de a ateriza astazi, la orele Romaniei 15.00 sau 16.39. Daca vremea capricioasa in ultimele zile in Statele Unite nu-i va permite navetei sa se intoarca pe Pamant in decursul zilei de azi, astronautii vor incerca sa aterizeze, din nou, maine, fie pe spatioportul din Florida, fie pe cel de la Edwards Air Force Base din California.

Atlantis a fost cea de-a cincea si ultima misiune consecutiva NASA care a avut drept scop mentenanta si repararea telescopului spatial Hubble, lansat pe orbita in aprilie 1990. Specialistii agentiei spatiale americane se declara multumiti de succesul Atlantis: "speranta de viata" a lui Hubble – telescop care a suferit numeoase defectiuni in ultimii 5 ani si care trebuia sa fie dezactivat inca din 2006 – a crescut cu inca cativa ani.

Cat timp Hubble a fost andocat la Atlantis, in decursul a 5 iesiri in spatiu, astronautii americani au instalat pe “batranul” telescop noi instrumente si panouri termale, au reparat 2 instrumente defecte si au inlocuit giroscoapele si bateriile telescopului. Singura dezamagire a americanilor este aceea ca unul dintre cele trei canale de inalta rezolutie ale camerei principale a lui Hubble nu a putut fi reparat.

Hubble a fost eliberat de bratul robotic care-l prindea de Atlantis joi noaptea, insa desi a primit de la sol permisiunea de a reintra in atmosfera terestra, naveta spatiala ar putea fi impiedicata sa aterizeze astazi de cerul innorat si vremea furtunoasa din America. Naveta spatiala are destule resurse si provizii pentru a ramane pe orbita pana luni seara.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase