Home » D:News » Inregistrarile originale ce prezentau debarcarea primilor oameni pe Luna au fost sterse

Inregistrarile originale ce prezentau debarcarea primilor oameni pe Luna au fost sterse

Inregistrarile originale ce prezentau debarcarea primilor oameni pe Luna au fost sterse
Publicat: 17.07.2009
NASA a recunoscut ca inregistrarile originale ale aselenizarii din 20 iulie 1969 au fost sterse, benzile respective fiind reciclate.

Cu prilejul aniversarii a 40 de ani de la succesul misiunii Apollo 11, care a dus primii oameni pe Luna, NASA a lansat un film, restaurat digital, ce prezinta momente cheie din timpul “plimbarii” pe Luna a lui Neil Armstrong si Buzz Aldrin.

Totusi, oficialii NASA au recunoscut ieri ca filmul original nu mai exista. Inca din 2006, NASA recunoscuse ca nimeni nu reusise sa gaseasca inregistrarea originala.

Richard Nafzger, un inginer care a lucrat la NASA, supraveghind realizarea filmarilor in timpul misiunii Apollo 11, a cautat sa afle ce s-a intamplat cu filmele respective. A aflat unde ajunsesera, dar a aflat, de asemenea, ca au facut parte dintr-un lot de 200.000 benzi care au fost supuse unui proces de stergere magnetica, urmand a fi refolosite ulterior.

Au fost gasite copii bune ale inregistrarilor in mai multe arhive americane, iar filmul restaurat digital de catre firma Lowry Digital pentru NASA a fost realizat pe baza acestor copii.

Secventele restaurate pot fi vazute aici.

Dar faptul ca inregistrarile originale au fost distruse da apa la moara teoriilor conspirationiste care sustin ca programul de explorare in cadrul caruia NASA ar fi trimis oameni pe Luna de 6 ori intre 1969 si 1972 ar fi fost o inscenare.

Pe 20 iulie 2009 se implinesc 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase