Home » D:News » Oamenii care au lansat misiunea Apollo 11

Oamenii care au lansat misiunea Apollo 11

Publicat: 17.07.2009
La 40 de ani de la prima aselenizare, NASA si revista Life pun la dispozitia publicului imagini rare si nemaivazute pana acum cu oamenii care au facut posibila misiunea Apollo.

In urma cu 40 de ani, echipa editoriala a revistei Life a ales ca povestea de coperta a numarului din iulie sa fie dedicata primei aselenizari si tuturor oamenilor de la NASA care au lucrat la programul spatial Apollo, facand ajungerea omului pe Luna posibila. Grandioasa sarcina a cazut pe umerii talentalui jurnalist Norman Mailer, care a scris un articol atat de lung si de impresionant, incat editorii au fost nevoiti sa-l transforme in serial, publicandu-l in 3 episoade consecutive.

In aceste zile, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la prima aselenizare, eseul lui Mailer este republicat intr-o editie speciala, o carte din prestigioasa colectie Tachen, Norman Mailer, MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11, carte in care se regasesc si cateva fotografii rare cu oamenii aselenizarii. Iata o parte a acestora:

Cu trei luni inainte de lansarea istoricei misiuni Apollo 11, membrii echipajului pozeaza cu cel mai detaliat model al Lunii existent in 1969. De la stanga la dreapta: pilotul modulului lunar – Buzz Aldrin, pilotul modulului de comanda – Michael Collins si comandantul misiunii Neil Armstrong (foto: Ralph Morse)

 

Aldrin (stanga) si Armstrong (dreapta) se antreneaza intr-un centru de pregatire, repetand procedura de colectare a mostrelor de sol selenar: fotografierea pietrei inainte de a o misca, transferul acesteia cu ajutorul unei lopeti intr-un saculet individual, iar apoi fotografierea locului in care a fost piatra. Pe Luna, cei doi nu au mai avut timp sa execute procedura ca la carte, din lipsa de timp – le-ar fi trebuit mai mult oxigen –, dar au reusit sa se intoarca pe Terra cu 21,7 kg de mostre selenare. (foto: NASA)

In 1964, proaspat admisii astronauti NASA Ted Freeman, Buzz Aldrin si Charlie Bassett se bucura pentru prima oara de un antrenament la 0 – gravitatie in naveta NASA de testare la sol KC135. Freeman si Basset au murit intr-un tragic accident aviatic inainte de a avea sansa sa zboare in spatiu. (foto: Ralph Morse)

Revista Life a dorit sa surprinda in cele mai mici detalii programul spatial NASA. Iata-l pe Neil Armstrong luandu-si micul dejun, acasa, in Houston. (foto: Ralph Morse)

 

Armstrong si Aldrin, membrii unui echipaj pe care Mike Collins l-a descris ca fiind format din “straini amiabili” – au format pana la urma o echipa foarte stransa care a depasit un moment extrem de dificil: aselenizarea s-a desfasurat problematic. Armstrong a fost nevoit sa dezactiveze pilotul automat si sa piloteze modulul lunar precum un elicopter, cand a observat ca inginerii NASA calculasera traiectoria gresit si i-ar fi aruncat intr-un crater. (foto: NASA)

 

Jurnalistii si fotografii asteapta nerabdatori lansarea misiunii Apollo 11 pe 16 iulie 1969. (foto: Neil Leifer)

 

La Centrul de Control al Lansarii, toata lumea a stat cu ochii atintiti pe monitoare, urmarind sutele de senzori care dadeau informatii in timp real despre lansare. Apoi, cand racheta Saturn V a decolat fara probleme, iar misiunea Apollo 11 a trecut in coordonarea celor de la Houston, toate capetele s-au intors spre fereastra. (foto: NASA)


Fostul presedinte american Lyndon Johnson (centru), care a initiat programul spatial ce va fi desavarsit sub mandatul lui Nixon, sotia sa si vice presedintele Spiro Agnew privesc emotionati lansarea (foto: NASA)

Dr. Kurt Debus, directorul centrului spatial Kennedy isi felicita echipa dupa lansarea reusita. (foto: NASA)

 

Alte imagini din cartea Norman Mailer, MoonFire: The Epic Journey of Apollo 11:


Surse: NewScientist, Taschen

Pe 20 iulie 2009 se implinesc 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase