Prima pagină D:News

Vaccinul care “stinge” tigarile

11.23.2009 | ● Vizualizări: 245
Vaccinul care “stinge” tigarile     vaccin, fumat, sistem imunitar, anticorpi, efect placebo + zoom
Galerie foto (1)

A intrat in ultima faza de experimentare un preparat capabil sa ofere imunitate impotriva nicotinei. Se numeste NicVAX si ar putea fi lansat pe piata in 2011.

Cu cateva zile in urma, colosul farmaceutic GlaxoSmithKline aplatit 40 milioane de dolari pentru a-si asigura optiunea decumparare a NicVAX, vaccinul anti-nicotina dezvoltat de americanaNabi Biopharmaceutical, aflat in momentul de fata in faza detestare.

Daca testele vor decurge conform asteptarilor, GlaxoSmithKline estedispusa sa investeasca alte 500 milioane de dolari inachizitionarea si comercializarea acestui vaccin care, conformestimarilor, ar putea iesi pe piata in 2011.


Cum functioneaza exact un vaccin anti-fumat? Stimuleaza sistemulimunitar sa produca anticorpi care, combinandu-se cu nicotinaaflata in circulatie in sange formeaza un compus molecular preamare pentru a mai putea trece de bariera hemato-encefalica, auexplicat reprezentantii Nabi Biopharmaceutical. Cu alte cuvinte,moleculele de nicotina sunt impiedicate sa mai ajunga la aceireceptori cerebrali responsabili cu producerea de dopamina,capabila sa-i provoace fumatorului senzatia de bine aflata la bazadezvoltarii dependentei.


In luna octombrie, o alta companie farmaceutica, elvetianaNovartis, a stopat investitiile intr-un produs similar cu NicVAX,dupa ce un test a evidentiat doar diferente irelevante din punct devedere statistic intre fumatorii vaccinati si cei aflati sub efectplacebo.
Sursa: Corriere della Sera

Descopera.ro are nevoie deparearea ta. Completeaza chestionarulnostru!

CITESTE SI: