Prima pagină D:News

Istoria Egiptului a fost reconstruita cu ajutorul plantelor

06.21.2010 | ● Vizualizări: 428
Istoria Egiptului a fost reconstruita cu ajutorul plantelor     Egiptul Anctic, piramida, cronologie, plante + zoom
Galerie foto (1)

Prin intermediul analizei carbonului radioactiv prezent in resturi vegetale descoperite in Valea Nilului, un grup de cercetatori de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, a reusit sa stabileasca cu mai multa precizie cronologia evenimentelor istorice.

Desi cronologia evenimentelor din istoria Egiptului Antic este in esenta precisa, fixareaunei date absolute a fiecaruia dintre ele a starnit in mai multeocazii controverse aprinse. Acum insa, pornind de la patrimoniulmuzeal, echipa de cercetatori condusa de Christopher Bronk Ramsey aaplicat metoda radiocarbonului la 211 exemplare de material vegetal(seminte, tulpini, fructe si fibre textile), obtinute din plante cuciclu de viata scurt, crescute in Valea Nilului in epocidiferite.

Dupa ce au integrat datele intr-un model matematic dezvoltat adhoc, ei au reusit sa inscrie anumite evenimente istorice inintervaluri de timp foarte precise. In mare, rezultatele auconfirmat vechia cronologie, insa au existat si exceptii; deexemplu, dinastia Djoser, faraonul Regatului Antic care a construitprima piramida, a fost retrodatata intre anul 2691 si2625 i.Ch, fata de 2667 si 2592 i.Ch, cum se credea. Si Noul Regatpare a fi mai "batran" decat reiesea din calculele anterioare: datainfiintarii s-ar situa intre 1570 si 1544 i.Ch, desi in carti esteincris anul 1530 i.Ch.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: