Coreea de Nord pleaca la razboi de Craciun?
Prima pagină D:News

Coreea de Nord pleaca la razboi de Craciun?

12.24.2010 | ● Vizualizări: 556
Coreea de Nord pleaca la razboi de Craciun?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Este sezonul bunavointei in toata lumea, mai putin in peninsula Coreeana. Cele doua state asiatice rivale, Coreea de Nord si de Sud, se afla inca o data in pragul unui conflict armat, de aceasta data pe tema unei expuneri „ostentative” a instalatiilor luminoase de Craciun.

Asemenea unui Grinch posac, oficialitatile militare nord-coreeneameninta cu doborarea un stalp metalic decorat cu lumini - peste100.000 de becuri si o cruce luminoasa in varf - pecare Sudul l-a ridicat in portiunea proprie a granitei puternicmilitarizate dintre cele doua state. Turnul ornat asemenea unuibrad de Craciun a fost aprins marti noaptea in cadrul uneiceremonii asistate de un cor de "Mos-Craciuni" - inconjurati desoldati inarmati - cantand "Bucurie in lume" si alte colinde.

Phenian-ul, capitala Coreei de Nord, respinge declaratiile conformcarora turnul ar fi un simbol religios, considerand totul doar unspectacol al propagandei sud-coreene. Inaltul stalp din otel intensluminat este pozitionat pe un deal suficient de inalt incat sapoate fi "admirat" de nord-coreenii care locuiesc in chinuiteleorase de granita, adesea private de electricitate si hrana. Prinurmare, oficialii din ateistul nord al peninsulei Coreene auavertizat ca aprinderea stalpului constituie "un act pripit sipericulos", de natura sa conduca la declansarea unui razboi.

Kim Kwan-jin, ministrul de aparare al Coreei de Sud, a promit unraspuns dur impotriva oricarei initiative ostile la adresa"pomului". Este prima oara cand stalpul a fost iluminat din anul2003, anul cand Sudul a fost de acord sa il stinga, in incercareade a detensiona relatiile cu Nordul. Totusi, dupa un atacneprovocat asupra unei insule sud-coreene luna trecuta, care a ucisdoi soldati si doi civili, administratia presedintelui LeeMyung-bak a devenit tot mai concentrata pe efortul de a demonstraca nu este dispus sa se lase persecutat in niciun fel de Coreea deNord.

Sursa: Aolarticle

Descopera lumea in caretraiesti: