Prima pagină D:News

Schimbările climatice vor deveni ireversibile, ca urmare a topirii permafrostului

05.31.2011 | ● Vizualizări: 1393
no title     schimbari climatice, permafrost, incalzire globala, topirea ghetarilor, clima, punct ireversibil + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă susţin că în următorii 20 de ani schimbările climatice vor atinge un punct ireversibil, ca urmare a eliberării unei cantităţi uriaşe de carbon organic ce se află blocat în plantele îngheţate din regiunile arctice.

Miliarde de tone de frunze şi rădăcini îngheţate care zac de miide ani în solul din emisfera nordică sunt pe cale să sedecongeleze, aducând schimbări climatice catastrofale, declarăcercetătorii.

Un studiu legat de viteza cu care se topeşte permafrostulsugerează că miliarde de frunze îngheţate şi de rădăcini ce aurămas îngheţate în sol timp de mii de ani se vor dezgheţa înurmătorii 10-20 de ani, eliberând cantităţi uriaşe de carbon înatmosferă. Acest fapt va duce la schimbări climatice majore şi laaccelerarea încălzirii la nivel mondial, prin transformarearegiunii Arctice într-o sursă de carbon.

Studiul face parte din prima investigaţie globală legată deurmările încălzirii globale asupra marilor cantităţi de plantecongelate rămase nedegradate în sol de acum 30.000 de ani.

S-a descoperit de asemenea că până în anul 2200aproximativ două treimi din permafrostul de pe Terra se va topi,aducând la suprafaţa circa 190 miliarde de tone de dioxid de carbonşi metan - aproximativ jumătate din totalitatea emisiilor de gazecu efect de seră provenite de la combustibilii fosili de laînceputul revoluţiei industriale şi până în prezent.

"Rezultatele noastre indică faptul că, odată cu topireagheţarilor, se vor elibera cantităţi uriaşe de carbon, favorizânddescompunera microbilor. Odată eliberat carbonul, nu se poateinversa procesul astfel încât să se reintorducă gazele în gheţari",susţine Kevin Schaefer de la US National Snow and Ice Data Centredin Boulder, Colorado.

Zona Arctică a experimentat schimbări climatice majore înultimul deceniu. Temperaturile medii au crescut dramatic, iarcercetătorii au observat o topire semnificativă a permafrostuluisubteran de la Alaska înspre estul Siberiei.

Creşterea temperaturilor a dus la prelungirea sezonului de varăarctică şi a ajutat la creşterea plantelor şi astfel la reducereavolumului de dioxid de carbon din aer. Cu toate acestea, în jurulanilor 2025, permafrostul va începe să se topească şi să eliberezemai mult dioxid de carbon, mult mai mult decât poate absorbitundra, susţine doctor Schaefer.

"În urma acestui studiu trebuie să luăm în seamă două problemefoarte importante. Prima se referă la topirea permafrostului şi laeliberarea unei cantităţi foarte mari de carbon şi a doua este căprocesul este unul ireversibil şi are efecte asupra obiectivuluinostru de a reduce emisiile de gaze. În cazul în care nu se va luaîn calcul eliberarea acestei cantităţi de carbon, eforturilereducerii emisiilor de carbon vor fi inutile", rezumă Schaefer.

Stratul de sol îngheţat permanent acoperă aproximativ o pătrimedin emisfera nordică şi începe la aproximativ un metru adâncime şipoate continua până la 500 de metri adâncime. Primii trei metriconţin cea mai mare parte de plante congelate, rădăcini şi iarbăprinse în ultima era glaciară.

Sursa: The Independent