Home » D:News » Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?
Publicat: 24.06.2011
Un nou studiu a constatat că, în loc de a sacrifica animale, carnea poate fi obţinută direct în laborator, fapt ce ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fără a afecta gustul cu care ne-am obişnuit.

Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ce
are efecte îngrijorătoare asupra mediului. Cercetătorii de la
Oxford şi de la Universitatea din Amsterdam vin cu o soluţie pentru
omnivorii care vor să protejeze mediul: carnea crescută în
laborator.

Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivată
utilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reduce
drastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui la
asigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiile
consumatoare de carne.

Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creştere
a animalelor pentru hrană sunt responsabile pentru
aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga
lume
. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuri
pentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu
bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prin
flatulenţă.

Hanna Tuomisto şi colegii săi de la Oxford susţine că trecerea
la carnea sintetică ar reduce cu 96% producţia de gaze cu efect de
seră. Creşterea cărnii în laborator ar duce la reducere cu
45% a energiei folosite pentru obţinerea unui kilogram de carne şi
ar necesita doar 1% din suprafaţa agricolă şi 4% din cantitatea de
apă folosite astăzi
.

Singura excepţie o face carnea de găină, momentan fiind mai
eficient din punct de vedere energetic să se crească un pui în
fermă, decât să fie sintetizată carnea în laborator.

Până la comercializarea cărnii create in vitro va mai
dura în jur de cinci ani, prezice Tuomisto. Dar ca rezultate se va
obţine mai degrabă o carne tocată. Pentru a testa o friptură
crescută în laborator, Tuomisto susţine că va mai dura încă zece
ani.

„Carnea sintetică este formată din ţesut muscular similar cu
carnea produsă în mod convenţional, numai tehnica de producţie
diferă”, relatează Fast Company.

Comparând-o cu
carnea creată de japonezi din deşeuri umane
, această carne
sintetică ce a fost concepută în laborator pare mai atrăgătoare.
Alegerea consumului de carne sintetică va aduce beneficii ecologice
şi va fi preferată datorită costurilor reduse.

Sursa:
The Week

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Casanova, spion al Epocii Luminilor. Cum și-a folosit seducția și inteligența în slujba politicii
Casanova, spion al Epocii Luminilor. Cum și-a folosit seducția și inteligența în slujba politicii
Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv
Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv
Un nou model de Inteligență Artificială identifică pacienții cu risc de moarte cardiacă subită
Un nou model de Inteligență Artificială identifică pacienții cu risc de moarte cardiacă subită
Efectul surprinzător pe care laptele de cămilă îl are asupra astmului alergic
Efectul surprinzător pe care laptele de cămilă îl are asupra astmului alergic
Test de cultură generală. Care este cea mai grea statuie din lume?
Test de cultură generală. Care este cea mai grea statuie din lume?
(P) Ce este testarea genetică și ce rol are
(P) Ce este testarea genetică și ce rol are
Starea de bine susține memoria, arată un studiu realizat pe 10.000 de persoane. 5 strategii pentru emoții pozitive
Starea de bine susține memoria, arată un studiu realizat pe 10.000 de persoane. 5 strategii pentru emoții pozitive
Căderea părului ar putea fi tratată fără medicamente, au descoperit accidental cercetătorii
Căderea părului ar putea fi tratată fără medicamente, au descoperit accidental cercetătorii
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 210 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 210 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Secvențierea genomului uman la scară largă, posibilă în România din octombrie
Secvențierea genomului uman la scară largă, posibilă în România din octombrie
Pentru prima dată în istoria Europei, energia solară a fost principala sursă de energie
Pentru prima dată în istoria Europei, energia solară a fost principala sursă de energie
Cine a primit cea mai mare amendă din istoria Wimbledon?
Cine a primit cea mai mare amendă din istoria Wimbledon?
Sute de vulcani s-ar putea „trezi la viață” din cauza topirii ghețarilor
Sute de vulcani s-ar putea „trezi la viață” din cauza topirii ghețarilor
Nu poți dormi noaptea? Iată câteva trucuri testate care pot funcționa
Nu poți dormi noaptea? Iată câteva trucuri testate care pot funcționa
Un microbiolog explică cât de des trebuie spălate cearșafurile
Un microbiolog explică cât de des trebuie spălate cearșafurile
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute