Home » D:News » Vrabia italiană a fost recunoscută drept o nouă specie de pasăre

Vrabia italiană a fost recunoscută drept o nouă specie de pasăre

Vrabia italiană a fost recunoscută drept o nouă specie de pasăre
Publicat: 20.09.2011
Un grup de ornitologi norvegieni a declarat recent că au găsit dovada genetică conform căreia vrăbiile italiene au evoluat recent într-o specie distinctă diferită de vrabia comună şi vrabia spaniolă, celelate două specii de vrăbii care trăiesc pe continentul european.

Ornitologii susţin că vrabiile italiene au apărut în urma încrucişărilor dintre vrăbiile spaniole şi cele comune. Descoperirea lor a fost publicată deja în periodicul Journal of Molecular Ecology, iar producătorii de ghiduri de identificare a speciilor de păsări au început să publice deja ediţii în care vrabia italiană este trecută cu statutul de specie distinctă.

Ornitologii Universităţii din Oslo, conduşi de specialistul Glenn-Peter Saertre, au studiat populaţiile de vrăbii spaniole şi vrăbii italiene care împart acelaşi habitat din sud-estul Italiei. Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la ambele populaţii, pentru a extrage secvenţele de ADN.

„Examinând datele obţinute, am descoperit că originea vrăbiilor italiene are la bază hibridarea naturală dintre vrăbiile spaniole şi cele de casă”, au declarat aceştia.

Cu toate acestea, detaliile complete ale apariţiei acestei specii recente de păsări nu sunt pe deplin elucidate.

„Cred că totuşi indivizii speciilor diferite dar asemănătoare, nu ajung să se împerecheze între ei în condiţii naturale. Îmi bazez presupunerile pe faptul că hibridizarea distruge barierele naturale dintre populaţii şi specii. Dacă vrăbiile italiene nu se împerecheau cu cele spaniole, produşii rezultaţi, generaţie după generaţie, ar fi devenit încă şi mai diferiţi din punct de vedere genetic”, afirmă profesorul Saertre.

Alţi cercetători care au studiat fenomenul de speciaţie, concluzionează că încrucişarea dintre două specii ai căror urmaşi se constituie într-o specie diferită este un fenomen mult mai frecvent în natură decât se credea până în prezent.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase