Home » D:News » Un vechi manuscris misterios a fost descifrat cu ajutorul computerului

Un vechi manuscris misterios a fost descifrat cu ajutorul computerului

Un vechi manuscris misterios a fost descifrat cu ajutorul computerului
Publicat: 27.10.2011
Specialiştii în calculatoare din Suedia şi Statele Unite au reuşit să decodeze un text cifrat datând de 250 de ani, cu ajutorul unor tehnici de traducere automată.

Documentul, care a fost numit Cifrul Copiale, a fost descoperit într-o arhivă din Berlinul de Est, după încheierea războiului rece, iar dovezile arată că a fost scris la sfârşitul secolului ai XVIII-lea. Acesta are 150 de pagini şi este format din 75.000 de caractere scrise de mână dintre care câteva erau latine şi greceşti, restul fiind simboluri abstracte.

Anul acesta, o echipă de cercetători condusă de Kevin Knight, expert în lingvistică şi traduceri computerizate, de la Universitatea Southern California, şi Beáta Megyesi şi Christiane Schaefer de la Universitatea Uppsala, din Suedia, şi-au propus să decodeze manuscriseul.

După zeci de încercări, cercetătorii şi-au dat seama că literele latine şi greceşti erau de fapt puse doar pentru a-l induce pe cititor în eroare.

Prin urmare, ei au încercat să desluşească simbolurile, asociindu-le cu diferite limbi. Atunci când au folosit limba germană, cuvintele au început să capete înţeles.

Astfel, cu ajutorul unor tehnici de traducere automată, specialiştii au descoperit că manuscrisul se referă la ritualurile şi doctrinele politice al unei secte secrete germane, care se pare că avea o obsesie ciudată pentru oftalmologie şi operaţii chirurgicale la ochi.

Acum, echipa de specialişti plănuieşte să folosească această tehnică pentru decodarea altor mesaje secrete precum cele trimise de un faimosul Zodiac Killer (un criminal în serie din California, a cărui identitate a rămas necunoscută) sau enigmaticul Manuscris Voynich, un text scris în anii 1400 şi a cărui descifrare s-a dovedit, până în prezent, imposibilă.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase