Home » D:News » Agenţia Spaţială Europeană va cheltui 1 miliard de euro pentru o misiune pe Jupiter

Agenţia Spaţială Europeană va cheltui 1 miliard de euro pentru o misiune pe Jupiter

Agenţia Spaţială Europeană va cheltui 1 miliard de euro pentru o misiune pe Jupiter
Publicat: 03.05.2012
Misiunea, denumită pe scurt Juice, a fost recent aprobată cu ocazia întâlnirii de la Paris a reprezentanţilor statelor membre din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Juice nu este altceva decât forma prescurată a denumirii complete a misiunii intitulate JUpiter ICy moon Explorer. Naveta necesară misiunii va fi gata în anul 2022 şi vor trece alţi aproximativ opt ani, până în momentul în care va atinge Sistemul Jovian, mai cunoscut sub termenul de Inelele lui Jupiter.

Vehiculul spaţial destinat misiunii va include instrumente de calcul, măsurători şi control, alături de un satelit artificial greu de circa 5 tone. Acestea vor fi trimise în Inelele lui Jupiter pentru a investiga în detaliu trei din cei mai mari sateliţi naturali al lui Jupiter.

Naveta spaţială se va folosi de gravitaţia lui Jupiter pentru a iniţia o serie de zboruri în apropierea lui Callisto şi Europa, pentru ca în final să orbiteze în jurul lui Ganymede.
Scopul principal al misiunii va consta în descoperirea pe aceste luni ale lui Jupiter a unui posibil mediu prielnic vieţii microorganismelor.

Se bănuieşte că Europa, Ganymede şi Callisto ar găzdui oceane cu apă sub calotele lor de gheaţă. Dacă acest fapt se va dovedi adevărat, şansele de a găsi viaţă pe sateliţii naturali ai lui Jupiter vor creşte considerabil.

„În mod obişnuit, oamenii nu ştiu că zonele prielnice vieţii nu trebuie neapărat să fie situate în apropierea unei stele precum Soarele, cum ar fi în cazul planetei noastre. În general, este nevoie de patru condiţii ambientale principale pentru apariţia vieţii: apă, o sursă de energie pentru ca gheaţa să devină lichidă, o formulă chimică potrivită – adică azot, carbon, hidrogen – iar a patra condiţie este stabilitatea – o perioadă de timp suficientă care să permită apariţia primelor forme de viaţă. Marele avantaj al lunilor de gheaţă care orbitează în jurul lui Jupiter este acela că avem o mare probabilitate ca cele patru condiţii să fie întrunite, iar misiunea Juice ne va confirma dacă e aşa.”, declară profesorul Michele Dogherty, din cadrul misiunii Juice, şi membru al Imperial College din Londra.

Construirea şi lansarea satelitului vor costa 830 milioane de euro, la care se adaugă costul celor 11 instrumente; în total, misiunea va costa aproximativ 1 miliard de euro.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase