Home » D:News » Câinii agresivi sunt, de obicei, suferinzi

Câinii agresivi sunt, de obicei, suferinzi

Câinii agresivi sunt, de obicei, suferinzi
Publicat: 15.06.2012
Cercetătorii spanioli au descoperit că schimbările aparent bruşte din comportamentul câinilor, schimbări concretizate prin puseuri de agresivitate incontrolabilă, sunt asociate de obicei unor dureri interne pe care le resimt animalele.

„Dacă animalul de companie este atins sau mângâiat când este în suferinţă, nu va ezita să muşte sau să-şi manifeste altfel agresivitatea, pentru a evita sporirea disconfortul. Iar stăpânul nu va putea să evide incidentele, deoarece nu cunoaşte mesajele corporale transmise de câinele care suferă”, declară Tomas Camps, cercetător în cadrul Univeristăţii Autonome din Barcelona.

Studiile au mai arătat că, dacă durerea îi face până şi pe câinii docili să devină de nerecunoscut, în cazul câinilor cu temperament agresiv, aceştia pot deveni de-a dreptul periculoşi.
Alţi factori care sunt responsabili de agresivitatea câinilor au legătură cu confortul psihic al căţelei în perioada de sarcină, modul în care sunt îngrijiţi căţeii imediat după naştere, vârsta şi condiţiile înţărcării, experienţele trăite de căţel în perioada de socializare, dieta, mişcarea şi modalităţile în care sunt pedepsiţi de oameni.

Cercetătorii s-au axat în special pe agresivitatea subită a câinlor şi au studiat exemplare din 12 rase de câini (Schnauzer uriaş, Setter irlandez, Pit-bull, Dalmaţian, Mastif napolitan, Ciobănesc german, Ciobănesc belgian, Shih-tzu, Bobtail, Ciobănesc catalan, Chow-chow şi Doberman.

După ce oamenii de ştiinţă i-au întrebat pe stăpânii câinilor despre incidentele în care au fost implicaţii prietenii lor patrupezi, au concluzionat că agresivitatea cauzată de dureri şi afecţiuni ascunse este principala cauză a „ieşirilor” violente ale câinilor.

„Toţi câinii testaţi au fost diagnosticaţi cu agresivitate provocată de dureri. Dintre cei 12 câini studiaţi, 8 sufereau de displazie de şold, o afecţiune dureroasă frecventă în special în rândul raselor de talie mare”, declară în continuare Tomas Camps.

Displazia de şold este o maladie ereditară care afectează la ora actuală circa 40% din efectivele câinilor din rasele Golden retriever, Labrador şi Rottweiler.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase