Home » Istorie » Charles Joughin, pasagerul de pe Titanic care a reuşit să supravieţuiască pentru că băuse foarte mult alcool. A fost un adevărat erou – FOTO

Charles Joughin, pasagerul de pe Titanic care a reuşit să supravieţuiască pentru că băuse foarte mult alcool. A fost un adevărat erou – FOTO

Publicat: 19.06.2016
Britanicul a fost un adevărat erou pentru cei aflaţi pe puntea pachebotului, în momentul producerii accidentului.

Una dintre cele mai fascinante poveşti relatate de supravieţuitorii de pe Titanic este cea a lui Charles Joughin. Acesta a reuşit ca prin minune să scape din accidentul care a curmat peste 1200 de vieţi, pentru a putea împărtăşi lumi ce s-a întâmplat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. 

La fel ca în cazul croazierelor de astăzi, Titanicul a fost proiectat în aşa fel încât cei prezenţi la bord să se poată bucura de orice aveau nevoie. Astfel, conform unui document, pe vas au fost încărcate înainte de plecare: 1500 de sticle de vin, 15000 de pahare de şampanie, 20000 de sticle de bere şi cel puţin 850 de sticle cu băuturi spirtoase. Într-un alt document este menţionat faptul că în depozite mai existau 17 lăzi cu sticle de coniac, 70 de lăzi cu sticle de vin şi 191 de lăzi cu sticle cu băuturi spirtoase. 

Titanicul, la plecarea din portul Southampton (Foto:gentside.com)

Charles Joughin a lucrat iniţial ca bucătar-şef pe vasul Olympic, însă la 4 aprilie 1912 a semnat un contract prin care era transferat pe Titanic. Atunci când pachebotul a lovit iceberg-ul, pe data de 14 aprilie, la ora 23:40, britanicul se odihnea în cabina sa. Imediat ce a simţit şocul provocat de coliziune, Joughin şi-a adunat subordonaţii şi le-a spus să ajungă pe puntea principală pentru a putea împărţi hrană celor care urmau să plece cu bărcile de salvare. 

Joughin s-a alăturat apoi ofiţerului-şef Henry Wilde, pentru a-l ajuta la îmbarcarea pasagerilor pe vasul de salvare numărul 10. Împreună cu stewarzii şi marinarii de la bord, britanicul a putut salva numeroase femei şi copii, care, iniţial, nu păreau să aibă vreo şansă de supravieţuire. Deşi a fost numit la comanda vasului 10, el nu călătorit niciodată cu acesta, pentru că a rămas pe punte pentru a ajuta cât mai mulţi oameni. 

Charles Joughin (Foto:rmstitanichotel.co.uk)

În încercarea de a salva cât mai multe vieţi, Joughin arunca scaune peste bord, în ideea că ele vor fi folosite de pasageri pentru a putea pluti la suprafaţa apei. Atunci când a sosit momentul să urce pe una dintre bărcile de salvare, Joughin nu a mai găsit niciuna pe puntea principală. La scurt timp, britanicul a auzit un sunet foarte puternic: vaporul pe care se afla începea practic să re rupă în două bucăţi. Pe parcurs ce vasul se scufunda, eroul a reuşit să îşi menţină capul deasupra apei, pentru a nu se îneca. Joughin susţinea că este ultimul supravieţuitor care a părăsit Titanicul. 

Conform propriilor sale mărturii, el a reuşit să înoate în apele extrem de reci ale Oceanului Atlantic timp de aproape două ore, pentru că băuse înainte o cantitate însemnată de băuturi alcoolice. La primele orele ale dimineţii, Joughin a încercat să urce la bordul unei bărci de salvare aflate în apropiere, însă nu a reuşit, deoarece aceasta era ticsită cu oameni. În cele din urmă, britanicul este primit pe o altă barcă, până în momentul în care reuşeşte să urce la bordul vasului RMS Carpathia, ce venise în ajutorul supravieţuitorilor de pe Titanic. 

Una dintre bărcile în care s-a aflat Charles Joughin este găsită de membrii unei echipe de salvare (Foto:thevintagenews.com)

După ce a supravieţuit dezastrului din nordul Oceanului Atlantic, Charles Joughin s-a întors în Anglia, însă s-a mutat definitiv în SUA, în anul 1920. Britanicul a activat apoi la bordul vaselor operate de American Export Lines, dar şi al celor care au transportat trupele americane către Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Charles Joughin a murit la data de 9 decembrie 1956, din cauza unei pneumonii severe. A fost înmormântat alături de soţia sa, Annie, în cimitirul Cedar Lawn din Paterson, New Jersey. 

Sursa: vintagenews.com

Vă mai recomandăm şi: Epava Titanicului, cartografiată 3D pentru obţinerea unei comori de 110.000.000$ (VIDEO)

                                             Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

                                         Detalii tulburătoare despre ultimele minute pe Titanic. Ce povesteşte o supravieţuitoare într-o scrisoare descoperită recent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase