Home » Istorie » O clădire proiectată chiar de Hitler stă şi astăzi mărturie a planului megalomanic nazist de a construi o ,,Capitală Germană Mondială” – GALERIE FOTO

O clădire proiectată chiar de Hitler stă şi astăzi mărturie a planului megalomanic nazist de a construi o ,,Capitală Germană Mondială” – GALERIE FOTO

Publicat: 20.06.2016
Una dintre clădirile care urmau să schimbe total imaginea Berlinului a fost proiectată chiar de Hitler.

Hitler se gândea ca, după ce câştigă cel de-Al Doilea Război Mondial, să reconstruiască Berlinul din temelii, dându-i forma unei ,,Capitale Germane Mondiale” (,,Welthaupstadt Germania”). Aceasta fusese planificată de arhitectul Albert Speer ca o metropolă cu structuri megalomanice, care să reflecte spiritul celui de-al Treilea Reich şi să stârnească frica atât în rândul inamicilor, cât şi în rândul băştinaşilor. Una dintre dovezile existenţei acestui plan este clădirea cilindrică din beton construită la intersecţia dintre Dudenstrasse şi General-Pape Strasse. 

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Berlinul urma să fie organizat în jurul unui bulevard lung de 5 kilometri, denumit ,,Prachtallee” sau ,,Bulevardul Splendorii”. Acesta trebuia să fie folosit strict pentru organizarea paradelor, urmând ca circulaţia automobilelor să se desfăşoare printr-un tunel construit sub şosea. 

Prachtallee (Foto:amusingplanet.com)

La capătul de nord al bulevardului trebuia să existe un spaţiu deschis, cu o suprafaţă de aproximativ 350000 de metri pătraţi, aşa-numita ,,Großer Platz”. În jurul acesteia urmau să fie construite palatul Führer-ului, clădirea Reichstag-ului, clădirea Cancelariei celui de-Al Treilea Recih şi clădirea Comandamentului Suprem al Armatei Germane.

Toate aceste construcţii erau eclipsate de impozanta ,,Volkshalle” (,,Casa Poporului”), un edificiu impunător, proiectat chiar de Hitler, după forma Bazilicii Sf. Petru din Roma. Speer spunea că această clădire urma să fie folosită drept templu de adorare a Führer-ului şi, în acest sens, ea trebuia să aibă aceeaşi însemnătate pentru germani, pe care o are bazilica din Vatican pentru Catolicism. 

Volkshalle (Foto:amusingplanet.com)

În partea de sud a Bulevardului Splendorii urma să fie construit un arc triumfal, asemănător Arcului de Triumf din Paris. Edificiul trebuia să aibă o înălţime de aproximativ 100 de metri.

Inginerii germani erau conştienţi de faptul că nu puteau construi clădirile megalomanice dorite de Hitler, deoarece solul din zona Berlinului este mlăştinos şi nu ar fi putut suporta greutatea imensă a construcţiilor. Drept urmare, au ridicat o clădire experimentală, ,,Schwerbelastungskörper”, pe locul unde urma să fie construit arcul triumfal. Aceasta avea un diametru de 21 de metri, o greutate de aproximativ 12.650 de tone, o fundaţie adâncă de 11 metri şi o înălţime la suprafaţă de 14 metri. Încă de la începerea lucrărilor de construcţie, s-a constatat că întreaga structură se scufundase cu circa 19 centimetri. 

Schwerbelastungskörper (Foto:amusingplanet.com/Seth Tisue/Flickr)

Declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial a făcut ca întreg planul de recunostrucţie a Berlinului să fie abandonat. Dintre toate clădirile ce urmau să fie ridicate în Welthaupstadt Germania, Schwerbelastungskörper a fost singura construită vreodată, existând şi astăzi ca mărturie a planului megalomanic nazist ce putea fi transpus în realitate.

Sursa: amusingplanet.com

Vă mai recomandăm şi: Salon Kitty, bordelul berlinez folosit de nazişti pentru acţiuni de spionaj. Printre clienţii săi celebrii s-a numărat şi ministrul propagandei, Joseph Goebbels – VIDEO

                                             DEZVĂLUIRI. Cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacţia prestigioasei agenţii

                                             Armele secrete ale agenţilor nazişti, dezvăluite de un raport MI5

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase