Home » Istorie » PREMIERĂ! Cercetătorii au recreat chipul Avei, o tânără din Epoca Bronzului

PREMIERĂ! Cercetătorii au recreat chipul Avei, o tânără din Epoca Bronzului

Publicat: 03.08.2016
Chipul unei tinere aparţinând culturii Beaker a fost reconstruit, rămăşiţele au dezvăluit un nou craniu care ar fi putut fi deformat dinadins.

O echipă de arheologi şi artişti din Scottish Highlands au reconstruit faţa unei tinere care a murit acum 3.700 de ani, în mijocul Epocii Bronzului. Numită Ava (abreviere de la Achavanich, locul în care au fost descoperite rămăşiţele) se consideră că femeia aparţinea culturii Beaker, foarte răspândită în Europa în era prelucrării metelor şi a olăritului.

Rămăşiţele Avei au fost descoperite cu mult timp înainte, în 1987, când cercetătorii i-au găsit craniul şi alte oseminte într-un mormânt săpat în rocă, alături de o cupă de metal şi alte artefacte. Liderul proiectului, Maya Hoole, a afirmat că descoperirea este neobişnuită deoarece majoritatea mormintelor aparţinând culturii Beaker erau săpate în sol şi marcate cu o grămadă de pietre numite tumuli.

Hoole a explicat că: ,, Le-a trebuit mult timp şi resurse să sape groapa. Însă dacă ei ştiau că femeia sigur va muri, probabil groapa a fost săpată cu mult timp înainte”. 

Reconstruirea feţei lui Ava a fost realizată de Hew Morrison, care a întâmpinat o serie de piedici, cum ar fi estimarea dimensiunii maxilarului, deoarece o mare parte din el lipsea. Judecând după mărimea dinţilor Avei, acesta a putut să estimeze grosimea buzelor.

Rămăşiţele i-au ajutat pe cercetători să estimeze că tânăra avea între 18 şi 22 de ani când a murit, deşi cauza morţii este încă necunoscută. Majoritatea oamenilor din cultura Beaker aveau capul rotund, dar cel al Avei era alungit, fapt ce i-a făcut pe cercetători să stipuleze că acesta a fost modificat cu bună ştiinţă după ce aceasta a murit.

Motivul pentru turtirea craniului nu este încă cunoscut, bazându-se pe lungimea tibiei descoperite, cercetătorii au estimat că Ava avea 1,67m.

Sursa: IFL Science 

Vă recomandăm să citiţi si următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase