Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit care a fost primul nume din istorie

Cercetătorii au descoperit care a fost primul nume din istorie

Publicat: 07.08.2016
Acum 30.000 de ani, scrisul nu era inventat, aşadar oamenii nu puteau să-şi cioplească numele pe o piatră, în schimb primii oameni îşi lăsau amprenta mâinii pe peretele peşterilor.

Pentru 30-40 de secole, în Europa, Asia, America şi Australia oamenii peşterii îşi marcau locul prin amprenta mâinii. Fiecare amprentă aparţinea unei persoane, dar fără tehnica scrisului nu putem ştii cu siguranţă dacă erau femei, bărbaţi sau ce statut aveau aceştia. Sute de generaţii de oameni ai peşterilor au trecut, dar nici o singură persoană nu a fost recunoscută după nume, până în 3200 î. Hr, apoi scrisul a apărut în Mesopotamia.

Primul nume din istorie pe care omenirea l-a descoperit nu aparţine unui rege sau unui războinic, ci unui contabil. Pe o tăbliţă de lut descoperită în Mesopotamia, care datează de acum 5.000 î.Hr, au fost descoperite puncte, paranteze şi mici desene care reprezintă încheierea unei afaceri. Este o chitanţă a unui transport de orz. Pe tabletă scrie ,,29.086 măsuri de orz, 37 de luni Kushim”.

Unii cercetători consideră că Kushim ar putea fi denumirea unei meseri şi nu a unei persoane. În videoclipul următor este sugerat faptul că Kushim era un bărbat care ţinea evidenţa unor lucruri pentru alte persoane, pe scurt un contabil. Dacă Kushim era numele lui, atunci această tabletă semnifică că ,,începem să descoperim istoria prin urechile protagonistului ,” a declarat Yuva Noah Harari, scritorul cărţii Sapiens: A Brief History of Humankind.

Două generaţii după cea a lui Kushim au fost descoperite alte tablete, titlul acestora fiind: ,,Doi sclavi înmânaţi lui Gal-Sal”, Gal-Sar fiind proprietarul, urmat de numele sclavilor ,,En-pap X şi Sukkalgir”. Niciun nume de rege nu a fost descoperit în următoarele două generaţii.

Harari a afirmat că acum cinci sute de ani majoritatea oamenilor erau fermieri, crescători de animale şi artizani care aveau nevoie de o metodă pentru a ţine contul obiectelor pe care le deţineau, astfel au apărut primele scrieri.

Sursa: National Geographic

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase