Home » Lumea digitală » O nouă eră în tehnologie este aproape: componentele optice de precizie au putut fi ”printate”

O nouă eră în tehnologie este aproape: componentele optice de precizie au putut fi ”printate”

O nouă eră în tehnologie este aproape: componentele optice de precizie au putut fi ”printate”
Publicat: 30.04.2018
Cercetătorii de la CSEM din Elveţia au creat o tehnică de printare folosită şi la imprimantele cu cerneală care poate fi folosită pentru a realiza componente optice precum ghidul de undă, dar şi electronice şi alte dispozitive relevante pentru senzorii optici utilizaţi în monitorizarea sănătăţii şi în cipurile care integrează şi automatizează diferite funcţii ale unui laborator.

„Aceasta este o metodă foarte atractivă pentru fabricarea componentelor optice, pentru că poziţiile şi dimensiunile caracteristicilor pot fi uşor de modificat şi nu există astfel pierdere de material”, a precizat Fabian Lütolf, un membru al echipei de cercetare.

Spre deosebire de printarea clasică, cu cerneală, în 2D, metoda cercetătorilor elveţieni presupune printarea în 2,5 dimensiuni pentru că deşi suprafaţa nu este complet plană, complexitatea este limitată comparativ cu structurile tridimensionale. Altfel spus, în substratul planului, punctele au altitudini diferite, scrie Science Daily.

Aşadar, savanţii au creat ghiduri de undă în 2,5 D, dar conceptul poate fi folosit şi pentru alte materiale, precum cerneluri metalice pentru electronică sau alte materiale biodegradabile.

Cercetătorii lucrează acum pentru a optimiza metoda de printare şi cerneala pentru a scădea cantitatea de lumină care este pierdută de ghidul de undă şi, de asemenea, doresc să facă procesul aplicabil la o scară de producţie mare, care ar duce în ultimă instanţă la implementarea comercială.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inginerii de la MIT au construit un dispozitiv care generează electricitate din aer

Creaţie uimitoare a fizicienilor: primul dispozitiv care generează masă negativă

A fost proiectat dispozitivul militar ce utilizează sunete sau lumină puternică pentru înlăturarea inamicilor. Aceştia nu sunt însă omorâţi

A fost testat dispozitivul ce produce apă din aer chiar şi în deşert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase