Home » Lumea digitală » Un nou tip de panou fotovoltaic poate genera electricitate şi apă potabilă în acelaşi timp

Un nou tip de panou fotovoltaic poate genera electricitate şi apă potabilă în acelaşi timp

Un nou tip de panou fotovoltaic poate genera electricitate şi apă potabilă în acelaşi timp
Publicat: 25.07.2019
Dezvoltat în Arabia Saudită, noul tip de panou fotovoltaic este relativ ieftin de produs şi poate în deplini un dublu rol: cel de a furniza energie electrică pentru locuinţe şi apă potabilă.

Pornind de la idea că vor fi amplasate în regiuni cu soare din plin şi teren ieftin, echipa de cercetători ai Universităţii King Abdullah de Ştiinţă şi Tehnologie nu au pus prea mul accent pe partea de generare a electricităţii, celulele fotovoltaice selectate fiind de tip convenţional, cu aproximativ 10% eficienţă de conversie a energiei solare. Însă sub acestea se fă un dispozitiv capabil să folosească restul de 90% energie termică reziduală pentru a purifica prin procedeul de distilare apa nepotabilă obţinută din surse aflate în apropiere.

Concret, apa furnizată este încălzită şi evaporată cu ajutorul căldurii soarelui, iar apoi condensată folosind apa relativ rece abia intrată în circuit. Secretul constă în materialele folosite şi organizarea pe mai multe straturi. Astfel, stratul de evaporare aflat cel mai aproape de panoul fotovoltaic încălzit de soare este separat de stratul de condensare unde este colectată apa purificată folosind o membrană etanşă. Condensarea vaporilor de apă circulaţi de mai sus se face într-o membrană poroasă răcită cu apă nou intrată în circuit, apa purificată fiind apoi drenată într-un rezervor de colectare.

Citeşte continuarea pe Go4it!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase