Home » Natură » Efectele catastrofale ale dispariţiei albinelor

Efectele catastrofale ale dispariţiei albinelor

Efectele catastrofale ale dispariţiei albinelor
Publicat: 19.07.2015
Declinul global al polenizatorilor - în cea mai mare parte albine şi alte insecte - ar putea provoca până la 1,4 milioane de decese pe an, adică o creştere a mortalităţii populaţiei umane la nivel mondial cu aproape 3%, potrivit cercetătorilor americani care au publicat un studiu în revista 'The Lancet', informează AFP.

Acest fenomen ar fi determinat de creşterea carenţelor de vitamina A şi de acid folic (vitamina B9), vitale pentru femeile gravide şi copii, precum şi de o incidenţă crescută a bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi anumite tipuri de cancer.

Deficienţele de vitamina A şi de acid folic pot afecta ochii, ceea ce poate duce la orbire, şi pot cauza malformaţii ale sistemului nervos. Aceste efecte asupra sănătăţii vor afecta atât ţările dezvoltate, cât şi ţările în curs de dezvoltare, conform analizei publicate joi in revista medicală ‘The Lancet’.

Potrivit unui scenariu de eliminare completă a polenizatorilor, 71 de milioane de oameni din ţările cu venituri reduse ar putea suferi de deficit de vitamina A şi 2,2 miliarde, care au deja un consum neadecvat, ar fi şi mai afectaţi de această carenţă. De asemenea, 173 de milioane de oameni ar avea deficit de acid folic, iar 1,23 miliarde de oameni ar întâmpina probleme în asigurarea acestei vitamine.

O scădere cu 100% a „serviciilor de polenizare” ar putea reduce livrările globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci şi seminţe cu 22,9%, însă cu diferenţe între ţări.

În concluzie, aceste schimbări pot creşte numărul deceselor anuale globale din cauza unor boli netransmisibile şi a celor legate de malnutriţie cu 1,42 milioane de decese pe an (2,7% din mortalitatea anuală totală), potrivit studiului condus de dr. Samuel Myers de la Harvard TH Chan School din SUA.

Un alt studiu, publicat în ‘The Lancet Global Health’, cuantifică o ameninţare specifică, până acum încă nemăsurată, pentru starea de sănătate la nivel mondial, determinată de emisiile de dioxidul de carbon (CO2) din activitatea umană.

În acest al doilea studiu, reducerea conţinutului de zinc din culturile agricole importante legată de creşterea concentraţiilor de dioxid de carbon din atmosferă va duce la un deficit de zinc (retard de creştere, probleme de imunitate, decese premature) pentru 138 milioane de oameni din întreaga lume până în anul 2050.

Împreună cu Fundaţia Rockefeller, revista ‘The Lancet’ a publicat un raport cu privire la schimbările de mediu care indică schimbări climatice şi ameninţă progresele în materie de sănătate din cursul ultimelor decenii, mai notează AFP.

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase