Home » Natură » După doi ani de dezastre, Everestul a fost escaladat din nou

După doi ani de dezastre, Everestul a fost escaladat din nou

După doi ani de dezastre, Everestul a fost escaladat din nou
Publicat: 12.05.2016
Nouă şerpaşi au reuşit să atingă miercuri vârful Everest, înregistrând o premieră în ultimii doi ani în care ascensiunile pe cel mai înalt vârf de pe Terra au fost oprite din cauza cutremurelor şi avalanşelor.

Echipa nepaleză a atins vârful care se află la 8.848 metri şi a fixat, în acelaşi timp, frânghii care să ajute alpiniştii care vor încerca escaladarea în săptămâna aceasta. Ascensiunea nu a  fost tocmai uşoară. Cu 70 de metri mai jos de vârf, o porţiune extrem de grea denumită „pasul Hillary” le-a luat şerpaşilor patru ore.

Ascensiunea pe Everest, din partea nepaleză, a fost sistată în ultimii doi ani ca urmare a dezastrelor naturale.

Un seism de 7,8 grade a făcut 9.000 de morţi în Nepal. În urma seismului a fost declanşată o avalanşă care a ucis 18 alpinişti aflaţi în tabăra de bază. Cu doi ani în urmă, o altă avalanşă a ucis 16 şerpaşi pe pantele Everestului.

În 2015 nimeni nu a urcat pe Everest, iar in 2014 numai o alpinistă din China a reuşit, însă a fost criticată puternic după ce a folosit un elicopter pentru a traversa o porţiune foarte periculoasă.

Chiar dacă guvernul nepalez nu a oprit oficial accesul pe Everest, a închis cea mai populară rută de escaladare Khumbu Icefall. Totodată, măsurile dure luate de guvernul nepalez în privinţa alpinismului sportiv, i-a determinat pe eventualii doritori să renunţe. La rândul lui, guvernul chinez a interzis ascensiunea pe partea dinspre Tibet, de frica replicilor seismice.

În octombrie 2015, alpinistul japonez Nobukazu Kuriki, care şi-a pierdut nouă degete pe munte într-o expediţie din 2012, a renunţat să mai ajungă în vârful Everestului după ce condiţiile meteo au devenit periculoase. ”Am făcut tot ce am putut, dar m-am gândit că, dacă voi continua, nu mă voi mai putea întoarce viu din cauza vântului puternic şi a zăpezii puternice”, a scris pe Twitter alpinistul în vârstă de 33 de ani.

Avertismentul cercetătorilor: Până în 2100 rămânem fără gheţari pe Everest

În 2013, Everestul a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri, după ce 658 de oameni au ajuns în vârf, fapt ce a declanşat tragerea unor semnale de alarmă, mai ales în privinţa faptului că pe cel mai înalt vârf din lume încearcă să ajungă şi foarte mulţi oameni nepregătiţi. O parte dintre aceştia mor. Numai în 2013 s-au înregistrat 8 decese.

Ascensiunea pe Everest va deveni din ce în ce mai periculoasă în contextul în care încălzirea globală va topi zăpada cu până la 70%, potrivit avertismentelor unor cercetători, fapt care va conduce la declanşarea avalanşelor, apariţia crevaselor, precum şi la îngreunarea escaladării fiindcă alpiniştii ar trebui să se susţină de rocă.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase