Home » Natură » Un fenomen spectaculos în strâmtoarea Bosfor se vede din satelit şi i-a uimit pe localnici. ”Este o binecuvântare pentru Marea Neagră” – FOTO

Un fenomen spectaculos în strâmtoarea Bosfor se vede din satelit şi i-a uimit pe localnici. ”Este o binecuvântare pentru Marea Neagră” – FOTO

Publicat: 19.06.2017
Recent, apa din Bosfor, strâmtoarea care separă Europa de Asia, şi-a schimbat culoarea din albastru închis în turcoaz. Unii locuitori ai Istanbulului au pus pe seama poluării sau chiar a unui cutremur care a avut loc în regiuni luni, pe 12 iunie.

Nu este vorba de niciunul dintre aceste cazuri. Cauza constă într-o explozie a fitoplanctonului, conform NASA.

Fitoplanctonul reprezintă microorganisme care trăiesc în mediul acvatic şi care se hrănesc utilizând nutrienţii dizolvaţi şi lumina solară, scrie npr.org.

„Atunci când condiţiile sunt propice, populaţiile de fitoplancton pot creşte exponenţial, un fenoment cunoscut ca înflorire (bloom în engleză). Acestea pot acoperi sute de kilometri pătraţi şi sunt uşor vizibile din imaginile prin satelit. Poate dura mai multe săptămâni, dar durata de viaţă o organismelor individuale rar depăşeşte câteva zile”.

Credit: NASA

Fitoplanctonul des întâlnit în Marea Neagră este reprezentat de cocolitofore, care conţin la suprafaţă carbonat de calciu. „Atunci când sunt într-un număr mare, lumina reflectată din carbonat de calciu se vede în culori deschise de turcoaz”.

Nu toate tipurile de fitoplancton luminează în astfel de culori. Spre exemplu, diatomeele, care apar tot în Marea Neagră, tind să înnegrească apa.

Ahmet Cemal Saydam, profesor la Universitatea Hacettepe, a precizat că acest fitoplancton faca parte din specia Emiliania huxleyi şi „nu are de-a face cu poluarea. Este o binecuvântare pentru Marea Neagră”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O navă militară rusă s-a scufundat după ce s-a ciocnit de un vas cargo, în Marea Neagră. Nava cargo plecase din România

Foca de Marea Neagra

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire uimitoare în Arctica

De ce vor oamenii de ştiinţă să arunce cantităţi mari de fier în oceanele planetei?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase