Home » Natură » Un alt efect devastator al schimbărilor climatice: Podeaua marină a început să se scufunde din cauza topirii gheţarilor

Un alt efect devastator al schimbărilor climatice: Podeaua marină a început să se scufunde din cauza topirii gheţarilor

Un alt efect devastator al schimbărilor climatice: Podeaua marină a început să se scufunde din cauza topirii gheţarilor
Publicat: 15.01.2018
În urma măsurătorilor din ultimii 10 ani şi a predicţiilor privind creşterea nivelului mărilor, experţii avertizează că, până în prezent, a fost subestimată amploarea problemei.

Până în prezent, specialiştii nu au luat în considerare faptul că topirea gheţarilor şi a calotelor glaciare vor creşte masa totală a oceanelor care va deforma fundul oceanelor, informează Science Alert. ”Pământul, în sine, nu este o sferă rigidă, este o bilă deformată,” a declarat cercetătorul Thomas Frederikse din cadrul Universităţii Delft din Olanda. 

”În cadrul schimbărilor climatice nu se modifică doar temperaturile,” adaugă el. 

Echipa lui Frederikse susţine că, în timp ce fundul oceanelor se surpă, volumul actual de creştere a oceanelor este mascat şi nu poate fi măsurat prin intermediul sateliţilor. ”Deoarece sateliţii pot măsura nivelul oceanelor doar prin intermediul referinţei geocentrice, nivelul apei estimat prin intermediul altimetriei nu va fi observat, astfel ar putea fi subestimat nivelul de creştere al apei,” au afirmat specialiştii. 

Pentru a estima cât de mult s-a deformat podeaua marină în urma fluxului de apă topită, cercetătorii au utilizat diferite estimări ale pierderii masei din gheţarii desprinşi din calotele glaciare aflate în Groenlanda şi Antarctica. 

În ultimii 20 de ani, fluxul de apă a dus, anual, la deformarea cu 0,13 mm a fundului oceanelor. Deşi valoarea pare redusă în alte părţi ale globului este mult mai ridicată, aproximativ cu un milimetru pe an în Oceanul Arctic şi 0,4 mm anual în sudul Pacificului

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase