Home » Natură » Încălzirea globală a scos la iveală deşeurile pe care americanii le-au ascuns în Groenlanda în timpul Războiului Rece

Încălzirea globală a scos la iveală deşeurile pe care americanii le-au ascuns în Groenlanda în timpul Războiului Rece

Încălzirea globală a scos la iveală deşeurile pe care americanii le-au ascuns în Groenlanda în timpul Războiului Rece
Publicat: 18.03.2018
În anii '50, în plin Război Rece, armata americană a construit mai multe baze militare clandestine în Groenlanda. Acestea ar fi trebuit să găzduiască 600 de rachete balistice cu rază medie de acţiune şi înarmate cu focoase nucleare. Cea mai mare dintre baze a fost Camp Century, abandonată în 1967. După ce a plecat, armata a lăsat acolo, ascunse sub gheaţă, tone de deşeuri, dintre care unele cancerigene şi radioactive.

Acestea au fost scoase la iveală după ce gheaţa s-a topit ca urmare a încălzirii globale. Aceste chimicale şi deşeuri au început să se inflitreze în zona din jur şi reprezintă un pericol pentru fauna din zonă şi ecosistemul marin, scrie go4it.

 

Printre gunoaiele ascunse sub gheaţă se numără mii de litri de motorină, bifenili policloruraţi (PCB) şi o cantitate mică de materiale radioactive. Bifenilii sunt foarte peirculoşi , deoarece se ştie că pot cauza cancer.

 

 

Toate aceste informaţii au fost prezentate într-un studiu realizat Jeff D. Colgan, profesor asociat de ştiinţe politice şi studii internaţionale la Brown University.

 

Aceste deşeuri ar putea da naştere unui scandal diplomatic internaţional.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase