Home » Natură » Criptomonedele ar trebui abandonate, pentru a salva planeta de la o catastrofă climatică

Criptomonedele ar trebui abandonate, pentru a salva planeta de la o catastrofă climatică

Criptomonedele ar trebui abandonate, pentru a salva planeta de la o catastrofă climatică
Publicat: 04.11.2018
În prezent, Bitcoin şi piaţa de criptomonede în general, reprezintă doar un segment de nişă puţin cunoscut în afara cercurilor de investitori profesionişti şi amatori dornici să profite de pe urma variaţiilor apărute în cotele de tranzacţionare. Cu toate acestea, activitatea de „minare” prin care sunt validate tranzacţiile cu monede virtuale implică un consum de energie comparabil unei ţări de mărime medie, contribuind semnificativ la încălzirea globală prin emisii de gaze cu efect de seră.
Însă potrivit unui studiu întocmit de experţi în domeniu, adoptarea la scară mai largă a tranzacţiilor cu monede virtuale, cumulat cu modul în care tehnologia blockchain creşte în timp puterea de procesare necesară pentru validarea fiecărei tranzacţii, va determina un consum de energie atât de mare încât ar putea pune în pericol însăşi supravieţuirea civilizaţiei umane.
 
Larg acceptată ca o condiţie esenţială pentru evitarea efectelor cu adevărat distructive ale încălzirii globale, ţinta de 1.5°C peste nivelul de temperatură pre-industrial, stabilită în acordul climatic de la Paris, este deja pe cale să fie ratată. De vină este lipsa de măsuri concrete din partea celor 195 de naţiuni semnatare, puţinele iniţiative luate având un impact cumulat prea mic pentru a contrabalansa folosirea la scară largă a tehnologiilor poluante.
 
Apărând ca o calamitate peste eforturile deja insuficiente de limitare a încălzirii globale, bula speculativă care a antrenat explozia interesului faţă de tranzacţiile cu monede virtuale în anul 2017 a generat un consum de energie suplimentar de 42TWhr/an, emisiile de CO2 în atmosferă echivalând cu aproximativ 1 milion de zboruri transatlantice.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase