Home » Natură » Previziune sumbră a cercetătorilor: gheţarii din Alpi vor dispărea până în 2100

Previziune sumbră a cercetătorilor: gheţarii din Alpi vor dispărea până în 2100

Publicat: 17.04.2019
Cercetătorii de la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich au precizat, în cadrul simpozionului European Geosciences Union (EGU) desfăşurat în Viena, că gheţarii care acoperă Munţii Alpi vor dispărea până la începutul secolului XXII dacă încălzirea globală va continua să crească în următoarele decenii.

Chiar dacă oamenii vor preveni creşterea încălzirii globale, gheţarii din Alpi tot vor pierde jumătate din volum până în 2050, scrie Live Science.

Cercetătorii au simulat evoluţia a aproape 4.000 de gheţari individuali din Alpi cu ajutorul unui model computerizat. Savanţii au folosit anul 2017 ca an de bază, cu gheţarii începând cu cun volum de 100 de kilometri cubi. Au observat modul în care gheţarii s-ar schimba în funcţie de diferite scenarii de încălzire globală elaborate de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) din cadrul ONU

Astfel, experţii au găsit că 95% din gheaţă ar dispărea în cel mai pesimist scenariu, RCP8.5, care presupune că temperatura globală medie ar creşte cu 4,8 grade Celsius până în 2100.

Ar însemna că „vor fi doar bucăţi mici şi izolate de gheaţă la altitudini mari, dar nu ar mai exista gheţari”, a precizat Harry Zekollari, savant în cadrul studiului.

Chiar şi într-un scenariu mediu, RCP4.5, 80% din volumul gheţii ar dispărea, fără să mai existe gheţari sub altitudinea de 2.500 de metri. Într-un scenariu mai optimist cunoscut ca RCP2.6, circa o treime din volumul de astăzi ar rămâne până în 2100.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Aproape orice se poate vinde, dovadă o fac elveţienii care intenţionează să vândă aer din Alpi

Detaliile macabre care ies la iveală odată cu topirea gheţarilor din Alpi

Acest bolovan din Alpi este, în realitate, o cabană perfect camuflată – VIDEO

Otzi, omul gheţurilor a fost supus unui tratament de înfrumuseţare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase