Home » Știință » Adevăratele victime ale modei: cum ne îmbolnăvesc hainele

Adevăratele victime ale modei: cum ne îmbolnăvesc hainele

Publicat: 13.10.2014
Expresia „victimă a modei” ar fi fost lansată, se spune, de faimosul creator de modă Oscar de la Renta, pentru a desemna o persoană incapabilă să reziste exceselor în materie de modă şi stil. O victimă a modei „sucombă” în faţa tendinţelor şi devine obsedată de ideea de a ţine pasul cu aceste tendinţe, oricât de trecătoare şi exagerate. Dar există şi un alt mod în care oamenii pot deveni „victime ale modei”, şi anume îmbolnăvindu-se din cauza unor tendinţe în materie de haine şi accesorii. Nu e ceva nou, dar se întâmplă tot mai des.

Fenomenul există de mult, însă în ziua de azi, datorită accesului tot mai larg la îmbrăcăminte modernă şi răspândirii rapide a informaţiei, care favorizează efectul de imitaţie, este întâlnit mai frecvent ca oricând.

În decursul timpului, s-a tot întâmplat ca anumite practici legate de aspectul persoanelor şi specifice anumitor culturi să fie atât de drastice încât să aibă efecte invalidante, uneori adevărate mutilări ale corpului. Ne gândim cu groază la practica „legării picioarelor” – care a persistat în China până în secolul XX- pentru a obţine „picioarele lotus” considerate cândva de chinezi drept extrem de atrăgătoare, dar care occidentalilor le apărea drept o deformare monstruoasă a trupului.

Occidentul avea şi el, însă, „torturile” lui în materie de modă: corsetul foarte strâns, multă vreme socotit indispensabil unei doamne elegante, mai ales în vremea când era la modă „talia de viespe”, avea şi el consecinţe nefaste asupra sănătăţii femeilor.

Însă, chiar şi azi, când preocupările pentru sănătate sunt mai intense ca oricând, există oameni care ajung să sufere – uneori foarte serios – din cauza adoptării anumitor tendinţe ale modei în ceea ce priveşte înfăţişarea.

Foarte recent, un studiu ştiinţific demonstra consecinţele severe pe care le-a avut, în ultima sută de ani, dezgolirea şi expunerea la soare a unor suprafeţe de piele tot mai mari – exemplul cel mai frapant fiind oferit de contrastul dintre costumele de baie de la 1900 şi costumele „bikini” din ziua de azi – şi schimbarea concepţiilor estetice, care favorizează în prezent pielea bronzată în locul celei albe. Efectul acestor schimbări l-a constituit creşterea incidenţei melanomului malign (cea mai gravă formă de cancer al pielii), arată autorii studiului.

Dar, chiar fără a ajunge la cancer, există o seamă de probleme de sănătate care sunt cauzate sau favorizate de purtarea frecventă a anumitor modele de haine şi accesorii.

Urmează exemple concrete.

Tocurile înalte, dacă sunt purtate frecvent, pot determina scurtarea tendonului lui Ahile şi apariţia tendinitei ahiliene (inflamaţia acestui tendon), însoţită de dureri puternice; creşte, de asemenea, riscul de a face monturi, deoarece în pantofii cu toc degetele de la picioare stau înghesuite în vârful pantofului, în poziţii nefireşti.

Dar la fel de dăunători sunt şi şlapii, foarte la modă vara, dar a căror purtare pe perioade mai lungi poate afecta serios piciorul. Şlapii pot fi purtaţi la ştrand sau în concediu, la mare, dar nu ar trebui să fie o încălţăminte de zi cu zi, spune podologul Jackie Sutera.

Fiindcă sunt abia prinşi de picior, dându-ne senzaţia că ne-ar putea scăpa oricând, ei afectează biomecanica piciorului într-un fel specific: atunci când păşim, degetele picioarelor încearcă involuntar să „apuce” talpa şlapilor, pentru a reda stabilitatea ansamblului picior-încălţăminte; cu vremea, acest efort suprasolicită muşchii şi tendoanele – ducând la apariţia tendinitei – şi poate deforma degetele. Când mergem în şlapi, păşim într-un fel care produce un şoc nefiresc de puternic asupra piciorului; absorbit de oasele şi tendoanele membrului inferior, acest şoc poate duce, în timp, la dureri ale gleznelor, genunchilor, şoldurilor şi spatelui. Iar lipsa de susţinere la nivelul boltei piciorului poate determina apariţia fasciitei plantare (inflamarea fasciei plantare, o bandă de ţesut conjunctiv ce se întinde de-a lungul tălpii, susţinând-o); ca urmare, la mers apar dureri intense în talpă şi călcâi. 

Multe alte tipuri de haine şi accesorii au efecte dăunătoare asupra coloanei vertebrale. Iar dacă de la un sutien nepotrivit sau de la o geantă mare şi grea ne aşteptăm la asemenea efecte, există şi unele asocieri surprinzătoare, la care nu prea ne gândim – de pildă, fustele strâmte ale femeilor şi portofelele purtate în buzunarul de la spate al pantalonilor, de către bărbaţi.

Într-un articol recent publicat, chiropracticianul Tim Hutchful, din cadrul British Chiropractic Association, oferea explicaţii referitoare la aceste efecte, prea puţin cunoscute.

Astfel, mult-îndrăgita fustă „creion”, cu croiala ei foarte îngustă, limitează lungimea pasului, afectează echilibrul şi reduce mult mobilitatea genunchilor; a se lăsa pe vine pentru a lua ceva dintr-un sertar sau raft situat jos devine dificil pentru o femeie. Prin urmare, în cazul multor sarcini de zi cu zi, purtătoarele acestui tip de fustă tind să se aplece, îndoind spinarea, în loc să îndoaie genunchii. Pe moment, nu sunt probleme, dar femeile care poartă frecvent asemenea fuste strâmte pot resimţi, cu vremea, efectele acestor aplecări ample, repetate des: întinderi musculare sau afecţiuni ale discurilor intervertebrale.

Cât despre portofelele voluminoase sau telefoanele mobile de dimensiuni mari pe care unii bărbaţi le poartă în buzunarul de spate al pantalonilor, date publicate de Asociaţia Britanică a Osteopaţilor (BOA) arată că acestea pot avea efecte pe cât de neaşteptate, pe atât de neplăcute. Din cauza lor, persoana respectivă stă aşezată într-o poziţie uşor asimetrică, având coloana uşor torsionată (răsucită). Asimetria poate să treacă neobservată din exterior, dar coloana o resimte şi, cu vremea, pot să apară dureri lombare

(La drept vorbind, nici purtarea portofelului în buzunarul din faţă nu e complet inofensivă; mai ales la bărbaţii care poartă pantaloni strâmţi, din material rigid, cum sunt blugii, portofelul pus în buzunarul din faţă jenează circulaţia în zona inghinală, putând duce la senzaţii de amorţeală ori chiar la dureri testiculare.)

Iar dacă tot vorbim despre pantalonii strâmţi, Tim Hutchful avertizează femeile că blugii foarte strânşi pe corp au ca efect deformarea mersului firesc. Mersul natural asigură absorbţia şocurilor generate la fiecare pas de impactul piciorului cu suprafeţele tari ale solului; în schimb, mersul ţeapăn, alterat din cauza unor pantaloni prea strâmţi şi rigizi, nu prezintă acest efect protector. Ca urmare, articulaţiile membrelor inferioare şi coloana încasează şocurile la intensitate mare şi, în cele din urmă, se fac simţite consecinţele, sub forma unor dureri de încheieturi şi de spate. 

De altfel, blugii foarte strâmţi dăunează sănătăţii nu doar în mers, ci şi în repaus: în poziţia aşezat, aceşti pantaloni restricţionează circulaţia sângelui la nivelul picioarelor, în abdomen şi în zona inghinală.

Despre efectele genţilor mari şi grele asupra sănătăţii mai că s-ar putea scrie un tratat întreg; tot mai mulţi experţi lansează avertismente în acestă privinţă, explicând că purtarea lor poate provoca nu numai dureri şi inflamaţii temporare, dar poate cauza şi deformări permanente ale scheletului.

Moda poşetelor mari, umplute cu de toate, provoacă probleme mai ales femeilor (pentru că ele poartă mai des asemenea accesorii şi au, în general, scheletul şi musculatura mai fragile decât ale bărbaţilor). Dar nici bărbaţii nu sunt scutiţi, mai ales atunci când, temporar, ajung la modă genţile bărbăteşti. 

E de ajuns să apară câteva fotografii ale unor celebrităţi purtând asemenea genţi, că efectul de imitaţie se face imediat simţit, iar ortopezii şi chiropracticienii se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de tendinite ale umărului, dureri ale coloanei şi alte afecţiuni corelate cu cărarea, de către bărbaţi, a unor genţi umplute cu echipament sportiv, laptop-uri, gadgeturi diverse. Un studiu realizat acum… de către Asociaţia Britanică a Chiropractorilor (BCA) arăta că genţile bărbaţilor britanici cântăresc, în medie, 6,2 kg, iar o asemenea greutate, cărată zi de zi pe umăr, poate duce la deformarea coloanei.

Dacă genţile grele au devenit o ameninţare la adresa sănătăţii în cazul ambelor sexe, femeile continuă să aibă problemele lor, cauzate de îmbrăcăminte şi accesorii specifice.

Sutienele nepotrivite în raport cu mărimea şi forma sânilor sunt o problemă larg răspândită şi contribuie într-o măsură însemnată la apariţia durerilor de spate, ceafă şi umeri; cum e de aşteptat, aceste probleme le au mai cu seamă femeile cu bustul voluminos, care trebuie să-şi aleagă cu mare grijă sutienele, astfel încât acestea să le susţină bine bustul.

O problemă specifică o constituie devierea spre înainte a capului şi umerilor, tot mai des întâlnită azi în societatea occidentală şi care are, printre cauze, şederea îndelungată la birou cu capul împins spre ecranul calculatorului, dar şi utilizarea unor dispozitive electronice portabile (telefoane mobile şi tablete, ai căror utilizatori petrec timp îndelungat cu capul aplecat mult deasupra aparatului), precum şi purtarea anumitor piese de îmbrăcăminte şi accesorii.

Astfel, sutienele, costumele de baie şi bluzele legate la ceafă, ca şi colierele mari şi grele, pot trage în jos şi spre înainte capul, gâtul şi umerii (mai ales când există şi problema unui bust greu), deviindu-le de la alinierea lor normală, ideală (urechile ar trebui să fie deasupra umerilor). Astfel, gâtul nu mai este în prelungirea coloanei dorsale, iar capul nu mai stă aşezat deasupra coloanei, susţinut ca lumea de aceasta, ci stă mai degrabă „atârnat” de ea. Or, un cap de om adult cântăreşte în jur de 5 kg, iar când stă aşa „atârnat” la capătul coloanei, e ca şi cum ai încerca să ţii o greutate de 5 kg la capătul braţului întins în faţă, au explicat specialiştii.

Tensiune musculară, dureri în ceafă, în umeri şi în partea superioară a spinării, precum şi dureri de cap pot fi consecinţele acestei poziţii anormale, iar situaţia e cu atât mai serioasă cu cât puţine femei ştiu – sau acceptă – că  asemenea afecţiuni pot fi cauzate de haine şi/sau podoabe. 

Diverse accesorii la modă pot da şi ele dureri de cap, la propriu: ochelari de soare care apasă tâmplele, pălării prea strâmte… 

Cât despre curele şi cordoane prea strânse, ce să mai vorbim? Nu numai că jenează respiraţia şi digestia şi pot pricinui senzaţii de amorţeală (şi iritaţii când e cald), dar au fost asociate chiar cu creşterea riscului de cancer al esofagului, deoarece favorizează refluxul  gastroesofagian – trecerea conţinutului foarte acid al stomacului în esofag –, afectând mucoasa esofagului şi producând leziuni ce pot evolua spre cancer, cred autorii unui studiu întreprins în Scoţia.

Un element important în relaţia dintre modă şi sănătate îl constituie lenjeria corectoare, acele burtiere, combinezoane elastice şi chiloţi modelatori pe care femeile le poartă, ascunse sub îmbrăcăminte, pentru a obţine o siluetă mai zveltă şi mai frumos conturată.

Iată opinia lui Tim Hutchful, expert al British Chiropractic Association, asupra acestor „arme secrete” ale femeilor: dacă nu sunt foarte strâmte şi conţin, în ţesătură, o proporţie mare de elastan, aceste piese pot avea, în mod surprinzător, chiar un efect bun, asemănător efectului costumelor compresive purtate de atleţi şi care stimulează circulaţia sangvină şi limfatică.

Dar, dacă sunt exagerat de strânse şi rigide, consecinţele pot fi foarte serioase: aceste piese de lenjerie nu numai că pot stânjeni respiraţia şi circulaţia, dar pot afecta şi scheletul. Dacă sunt atât de strâmte încât limitează mobilitatea în segmentul mijlociu al corpului, restricţionând mişcările anumitor porţiuni ale coloanei, alte porţiuni vor trebui să compenseze această modificare prin eforturi anormale, iar cu vremea, aceste poveri nefireşti impuse şirei spinării pot duce la apariţia durerilor şi a leziunilor în partea superioară sau inferioară a spatelui.

Sigur, vor spune unii, după ce că e şi aşa destul de greu să ţii pasul cu moda, acum trebuie să mai luăm în calcul şi cât rău ne face cutare sau cutare tendinţă! Asta face totul şi mai complicat!

Tot ce se poate, dar măcar e bine de ştiut ce legături pot să existe între durerile care ne încearcă şi anumite curente din modă. Ce face fiecare cu informaţia, e treaba lui.

Deşi multe femei se conduc – indiferent că ştiu asta sau nu – după adagiul francez „Il faut souffrir pour être belle” („Trebuie să suferi ca să fii frumoasă” – sau „frumuseţea cere sacrificii”, cum am zice noi), iar bărbaţii au devenit şi ei tot mai preocupaţi de modă, uneori tot cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii, un ultim sfat din partea unui expert nu strică: în urmă cu puţin timp, în preajma Săptămânii Modei Londoneze de anul acesta, dr. Simon Moyes, chirurg ortoped britanic, a afirmat că el şi colegii săi chirurgi, ca şi fizioterapeuţii şi antrenorii personali de fitness, au constatat o creştere semnificativă  a numărului de cazuri de afecţiuni ale aparatului locomotor asociate cu moda şi a atras atenţia asupra necesităţii de a lua în calcul şi efectele modei asupra sănătăţii. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am descoperit vor avea vreo aplicație practică”
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am descoperit vor avea vreo ...
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un dictator care a frânt destinele a milioane de oameni
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un dictator care a frânt destinele a milioane ...
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată
(P) Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top
(P) Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top
(P) Descoperă surprizele din Bodrum, într-un sejur în Turcia spectaculos!
(P) Descoperă surprizele din Bodrum, într-un sejur în Turcia spectaculos!
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?