Home » Știință » Aparat revoluţionar portabil care depistează anumite forme de cancer în respiraţie

Aparat revoluţionar portabil care depistează anumite forme de cancer în respiraţie

Aparat revoluţionar portabil care depistează anumite forme de cancer în respiraţie
Publicat: 14.04.2015
O simplă inhalare şi apoi expirare a aerului poate salva acum mii de vieţi deoarece cancerul căilor respiratorii superioare, gât şi gură, poate fi detectat acum rapid cu ajutorul unui aparat portabil care analizează respiraţia. Aparatul a fost dezvoltat de către cercetătorii elveţieni din cadrul Şcolii politehnice federale din Lausanne (EPFL).

„Testat pe pacienţi, noul aparat, dotat cu senzori extrem de sensibili, funcţionează la fel de bine cu un calculator şi cu un telefon mobil, în cazul în care condiţiile de testare sunt foarte riguroase”, afirmă cercetătorii EPFL care au participat la proiect.

Senzorii din aparat analizează gazele prezente în respiraţie, dat fiind faptul că celulele canceroase au un metabolism diferit de cel al celulelor sănătoase şi, astfel, produc substanţe diferite, atât în privinţa cantităţii, cât şi a tipologiei.

Potrivit acestora, dispozitivul este extrem de util mai ales pentru diagnosticarea timpurie a tumorilor, în contextul în care acestea sunt depistate de obicei târziu, făcând ca vindecarea să fie mai dificilă.

Aparatul a fost testat pe persoane bolnave sau operate, iar rezultatele au demonstrat că senzorii au o eficienţă ridicată.

SURSA: EPFL

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase