Home » Știință » Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide

Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide

Drojdia de bere, modificată genetic pentru fabricarea de tratamente opioide
Publicat: 16.08.2015
O metodă rapidă de a fabrica analgezice opioide puternice pe bază de drojdie de bere modificată genetic, în loc de mac, a fost inventată de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

 Specialiştii spun însă că mai au de pus la punct câteva detalii înainte ca metoda să poată fi comercializată, lucru care s-ar putea întâmpla în câţiva ani, potrivit unui studiu publicat joi în Science.

Noua metodă, dacă se va dovedi eficientă, ar putea produce schimbări semnificative în ceea ce priveşte producţia de analgezice opioide, care valorează miliarde de dolari, însă ar putea ridica şi probleme, precum o eventuală exagerare a consumului de opioide devenite mai accesibile.

Acelaşi tip de abordare ar putea fi folosit şi în fabricarea altor medicamente pe bază de plante, care să fie utilizate contra cancerului, bolilor infecţioase şi maladiilor cronice.

Cercetătorii spun că au modificat genomul drojdiei de bere astfel încât celulele să poată să transforme zahărul în două opioide – hidrocodon şi tebaină – într-un interval de trei-cinci zile. Cercetătorii au modificat drojdia de bere cu ajutorul a 23 de gene prelevate de la şase organisme diferite, precum macul iranian, dar şi o bacterie numită Pseudomonas putida.

Hidrocodonul, care blochează receptorii durerii din creier, şi substanţe înrudite cu acesta, precum morfina şi oxicodona, fac parte dintr-un grup de medicamente analgezice numite opioide, produse din macul opiaceu. Fabricarea acestor medicamente din mac poate dura peste un an.

Bioinginerul Christina Smolke, coordonatorul studiului, spune că metoda lor poate constitui o alternativă ieftină la medicamente esenţiale la care ar avea acces oamenii din toate colţurile lumii.

Universitatea Stanford deţine patentul asupra tehnologiei, iar autorii studiului au înfiinţat o companie în vederea comercializării acesteia.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase