Home » Știință » Cristalinul din LCD, descoperirea ce ar putea revoluţiona lumea medicală

Cristalinul din LCD, descoperirea ce ar putea revoluţiona lumea medicală

Publicat: 20.10.2015
Transplantul de cristalin este un procedeu chirurgical binecunoscut, dar inlocuirea cristalinului cu o lentilă care are încorporate şi funcţii cibernetice este o noutate ce poate aduce îmbunătăţiri considerbile corpului uman.

Pentru a realiza acest obiectiv, un cercetător de la Universitatea din Leeds, Anglia, încearcă să realizeze o lentilă ce imbunătăţeşte considerabil unele afecţiuni ale ochiului uman ce pot apărea de la o anumită vârstă.

Prezbiopia este o boală care apare la unele persoane după vârsta de 45 de ani. O parte a ochiului devine rigidă, ceea ce duce la o scădere a capacităţii vizuale, acest lucru putând fi remediat apoi doar prin purtarea de ochelari sau lentile de contact.

Devesh Mistry, un postdoctoand de la Universitatea din Leeds, a efectuat cercetări  cu ajutorul cristalelor lichide pentru a produce un cristalin artificial complet reglabil, acesta fiind conceput pentru a înlocui cristalinul afectat al unui ochi.

„Pe măsură ce îmbătrânim, muşchii oculari pot fi şi ei afectaţi, iar cristalinul nu mai poate contura cu precizie obiectele apropiate”, a spus Mistry. „Utilizarea cristalelor lichide, care, probabil, ne sunt mai cunoscute ca şi materialul utilizat în realizarea ecranelor de televizoare şi a smartphone-urilor, cristalinii din LCD ar putea ajusta şi concentra în mod automat vederea, în funcţie de mişcarea muşchilor oculari”.

Mistry îşi imaginează că, într-un deceniu, cercetarea sa poate duce la uşurarea procedurii chirurgicale cu care se implantează cristalinul. Aceasta ar urma să fie mult mai simplă. Se va face o mică incizie în cornee, cu un aparat de ultrasunete se va îndepărta ţesutul afectat, iar în locul lui va fi pus noul cristalin.

„Toată lumea înţelege cum stau lucrurile cu lichidele, gazoasele, şi alte stări ale materiei, dar cristale lichide sunt puţin mai speciale. Ele se află între solide cristaline şi lichide, având o structură ordonată ca a unui cristal, dar ele pot, de asemenea, curge ca un lichid şi pot răspunde la stimuli”, spune Mistry (foto), încercând să explice care sunt calităţile materialului cu care încearcă sa revoluţioneze lumea medicală.

Sursa: Gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase