Home » Știință » După 156 de ani de la formularea ei, un profesor a rezolvat una dintre cele mai CELEBRE probleme din matematică – VIDEO

După 156 de ani de la formularea ei, un profesor a rezolvat una dintre cele mai CELEBRE probleme din matematică – VIDEO

Publicat: 19.11.2015

Profesorul nigerian Opeyemi Enoch a anunţat, marţi, că a rezolvat una dintre cele mai celebre şi mai dificile probleme din matematica modernă – ipoteza Riemann, formulată în urmă cu 156 de ani – şi ar putea să câştige pentru această reuşită un premiu de 1 milion de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Opeyemi Enoch susţine că a făcut o descoperire esenţială, în 2010, care i-a permis să găsească ulterior o soluţie pentru această problemă matematică. Ipoteza Riemann face parte din „Millennium Problems in Mathematics” („Problemele mileniului în matematică), un grup de şapte probleme matematice alcătuit în anul 2000 de Clay Mathematics Institute. Găsirea unei soluţii corecte pentru oricare dintre cele şapte probleme este recompensată de acest institut cu un premiu de 1 milion de dolari.

Astfel, dacă rezolvarea propusă de Opeyemi Enoch va fi confirmată, profesorul nigerian va încasa un cec de 1 milion de dolari.

Ipoteza Riemann a fost propusă de matematicianul Bernard Riemann în 1859 şi vizează distribuţia numerelor prime.

A devenit una dintre cele mai faimoase probleme din matematica modernă, după ce Marea teoremă a lui Fermat a fost rezolvată, în anii 1990.

Distribuţia numerelor prime în rândul celorlalte numere nu urmează un tipar regulat. Totuşi, Bernard Riemann a observat că frecvenţa numerelor prime este foarte apropiată de rezultatele furnizate de o funcţie complexă, denumită funcţia zeta Riemann.

Ipoteza problemei afirmă că toate soluţiile ecuaţiei ζ(s) = 0 urmează o anumită linie dreaptă verticală, potrivit Clay Mathematics Institute.

Deşi matematicienii au demonstrat că teorema se verifică pentru primele 10 miliarde de soluţii, abia în 2015 a fost găsită o dovadă care explică distribuţia numerelor prime dincolo de acea limită.

Deocamdată, Clay Mathematical Institute nici nu a confirmat, nici nu a infirmat faptul că profesorul Enoch a rezolvat în mod oficial această problemă, spunând doar că nu face comentarii la adresa numeroaselor soluţii care îi sunt propuse în mod constant pentru „Millennium Problems in Mathematics”.

În urma acestui răspuns, mai mulţi crici au afirmat deja că ştirea despre rezolvarea ipotezei Riemann reprezintă o farsă.

Profesorul Enoch, care predă la Universitatea Federală Oye Ekiti (FUOYE) din Nigeria, a declarat pentru BBC că a fost motivat în decizia sa de a rezolva această problemă veche de 156 de ani de studenţii săi.

Profesorul nigerian a prezentat soluţia sa, pe 11 noiembrie, la International Conference on Mathematics and Computer Science din Viena, precizează site-ul nigerian de ştiri Vanguard.

În trecut, Opeyemi Enoch a realizat designul pentru un prototip de siloz pentru fermierii săraci, iar în prezent lucrează la un proiect care vizează protejarea conductelor de petrol împotriva actelor de vandalism şi la implementarea unei abordări matematice care să diminueze problemele generate de încălzirea globală.

Conjectura lui Poincaré, o altă teoremă din grupul celor şapte „Millennium Problems in Mathematics”, a fost rezolvată de Grigori Perelman, însă matematicianul rus a refuzat premiul de 1 milion de dolari, în 2010.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase