Home » Știință » ”Copilul cu trei părinţi” ar putea fi aprobat şi în SUA, doar cu o condiţie. Embrionii de gen masculin au prioritate. DE CE?

”Copilul cu trei părinţi” ar putea fi aprobat şi în SUA, doar cu o condiţie. Embrionii de gen masculin au prioritate. DE CE?

Publicat: 07.02.2016
”Copilul cu trei părinţi” este deja aprobat în Marea Britanie, iar potrivit raportului Academiei Naţionale americane de Ştiinţă, Inginerie şi Medicină, ar trebui să fie aprobat şi în SUA.
Dar nu imediat şi în totalitate, abordarea şi problemele de siguranţă, plus anumite restricţii, vor fi puse în aplicare înainte de începerea investigaţiilor clinice suplimentare, citează raportul. Dacă aceste restricţii vor demonstra că tehnica reproducerii asistate este sigură, la o dată ulterioară limitările vor putea fi ridicate.
 
Raportul, solicitat de Administraţia Produselor Alimentare şi a Medicamentelor din SUA (FDA) se referă la o procedură cunoscută sub numele de substituirea mitocondrială (MRT). Mitocondriile sunt organite citoplasmatice alcătuite din proteine, lipide şi enzime, care asigură celulei energia necesară. Acestea conţin, de asemenea, propriul lor genom mic, cunoscut sub numele de ADN mitocondrial (mtADN), care sunt, din păcate, predispuse la mutaţii. Aceste evenimente potenţial periculoase apar cu o rată de aproximativ 10 de ori mai rapid decât în genomul nostru principal, găzduit în nucleu. 
 
Bolile rezultate sunt incurabile şi de multe ori fatale. Dar nu există o modalitate de a preveni copiii de la moştenirea acesteia, iar prevenirea lor implică, din punct de vedere tehnic, trei părinţi.
 
 
Pentru procedură, mitocondriile defecte se înlocuiesc cu cele de la un donator sănătos, care nu prezintă semne de boală. Substituirea are loc fie înainte, fie după ce ovulul este fertilizat într-un tub de testare. Din cauza faptului că sperma conţine aproape toate mitocondriile, această tehnică implică două donatoare de gen feminin, fiindcă bolile sunt moştenite de obicei de la mame. Acesta este, de asemenea, şi motivul pentru care noul raport recomandă ca investigaţiile clinice iniţiale să implice numai embrioni de sex masculin.
 
„Deoarece ADN-ul mitocondrial este moştenit exclusiv de la mamă, substituirea mitocondrială produsă de descendenţii de sex feminin ar constitui o modificare genetică ereditară, de asemenea, cunoscută sub numele de modificarea liniei germinale. Dar, cu timpul şi cu mai multe date, din studiile pe termen lung asupra oamenilor şi asupra animalelor, sperăm că restricţia va fi slăbită, pentru a permite atât femelelor, cât şi masculilor, să se nască din această procedură”, explică raportul. 
 
Acelaşi raport al Academiei Naţionale americane de Ştiinţă, Inginerie şi Medicină vorbeşte despre impactul potenţial asupra psihologiei, pe care l-ar putea avea un copil născut de la trei părinţi, inclusiv probleme de identitate şi confuzia în legătură cu strămoşii.
 
În timp ce aceste complexităţi etice trebuie să fie luate în considerare, autorii sugerează că acestea nu ar trebui să reprezinte un obstacol, ci mai degrabă ceva care ar trebui să fie discutat de toate părţile implicate pentru a asigura bunăstarea copilului.
 
În acest moment, nu este clar dacă procedura va fi acceptată de FDA, aceştia încă sunt în  curs de revizuire a raportului. 
 
Sursa: IFL Science
 
Vă recomandăm şi următoarele articole: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase