Home » Știință » Uriaşa ,,lampă cu lavă” din interiorul Pământului. Cum va afecta viitorul pe Terra?

Uriaşa ,,lampă cu lavă” din interiorul Pământului. Cum va afecta viitorul pe Terra?

Publicat: 14.07.2016
Noile formaţiuni din interiorul planetei pot ajuta cercetătorii să descifreze mistere subterane ale Pământului.

Masele de lavă lichidă de mărimea a două continente au fost descoperite în interiorul planetei, la jumătatea distanţei spre centrul Pământului. Aceste noi structuri, fiecare atingând de 100 de ori înalţimea Everestului, ar putea fi constituite din materiale care ne pot oferi noi informaţii despre modul de formare al planetei.

Una dintre structuri este poziţionată sub Oceanul Pacific, iar cealaltă sub Oceanul Atlantic. Aceste mase subterane, ce s-au dezvoltat în zona de fuziune dintre mantaua şi miezul Pământului, sunt propulsate printre rocile subterane precum bulele dintr-o lampă cu lavă.

Cercetătorii  susţin că masele diferă de restul pietrelor care le înconjoară, nu numai prin temperatură, ci şi prin compoziţia distinctă.  

,,Cea mai mare întrebare este ce este acest fenomen şi cum s-a format?” a declarat autorul studiului, Edward Garnero, profesor la School of Earth and Space Exploration, Universitatea Arizona.

Cercetătorii au obsevat structurile timp de zeci de ani prin monitorizarea activităţii seismice din cele două regiuni.

Diferitele unde seismice călătoresc cu viteză diferită, în funcţie de tipul de rocă prin care se propagă masele. Prin compararea timpului de pornire şi oprire a semnalelor, seismologii pot construi un model a ceea ce se întâmplă în interiorul planetei.

Structurile sunt caracterizate de unde cu viteză redusă, fapt ce sugerează că temperatura lor este diferită de restul mantalei Pământului, a declarat cercetătorul. În unele zone, undele au o viteză normală care se schimbă brusc spre o viteză mult mai mică. 

Din cauza mărimiilor lor şi a nivelului scăzut al vitezei undelor, structurile au fost denumite marile regiuni cu viteză scăzută. În afară de acest fapt, nu sunt cunoscute alte aspecte ale compoziţiei sau originii maselor.

Comparaţia cu o lampă cu lavă este adecvată, dar spre deosebire de structurile dintr-o lampă cu lavă, acestea nu ajung la exteriorul scoarţei.

,,Dacă una dintre structurile de magmă ar atinge suprafaţa terestră, ar rezulta o explozie masivă unde lava ar curge pentru milioane de ani”, a declarat Garnero.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă structurile sunt compuse din  crusta Pământului sau din substanţe chimice care datează din momentul formării planetei.

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase