Prima pagină Stiinta

Astăzi are loc ''Marele Final'' al misiunii Cassini. Urmăreşte LIVE evenimentul

Oana Bujor | 09.15.2017 | ● Vizualizări: 1055

Vineri va avea loc marele final al misiunii Cassini, când sonda va efectua ultimul salt în atmosfera densă a lui Saturn. Evenimentul va avea loc după ora 6:23 a.m. EDT (13:23, ora României) când sonda se va dezintegra în milioane de bucăţi şi va lumina precum un meteorit.

Şansele sunt extrem de mici ca momentul să poată fi surprins prin intermediul telescopului, însă NASA va transmite live  imagini din timpul ''Marelui Final'' al sondei, informează Science Alert.

Misiunea Cassini a fost lansată de NASA către Saturn în 1997. În 2004, sonda a ajuns pe orbita lui Saturn şi din acel moment a cercetat inelele, particulele de praf sau îngheţate şi lunile planetei. Însă vineri misiunea va ajunge la final.

NASA a decis distrugerea sondei, după ce maşinăria a descoperit în 2005 jeturi de apă pe suprafaţa lunii Enceladus. După ce a analizat în detaliu suprafaţa planetei, sonda a transmis către Pământ informaţii privind existenţa unui ocean cu apă sărată sub suprafaţa îngheţată. De asemenea, şi luna Titan ar putea deţine un ocean lichid. 

Conform NASA, aceste lumi ar putea deţine viaţă extraterestră, însă Cassini este pe punctul de a rămâne fără combustibil. ''Dorim să reanalizăm noile lumi descoperite, de aceea vom încerca să nu le contaminăm,'' a declarat Jim Green, din cadrul NASA. 

Agenţia Spaţială va transmite live sfârşitul misiunii Cassini vineri de la ora 07:00 a.m. EST (14:00 ora României). Membrii NASA se aşteaptă ca ultimele semnale transmise de sondă să ajungă pe Pământ la 7:59 EST (14: 59, ora României). 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: cassini | saturn | misiune | final | nasa | live | video