Home » Știință » Descoperirea care i-a contrariat pe astronomi: obiectul gigantic din centrul galaxiei care nu seamănă cu nimic cunoscut de om

Descoperirea care i-a contrariat pe astronomi: obiectul gigantic din centrul galaxiei care nu seamănă cu nimic cunoscut de om

Publicat: 14.11.2017
Astronomii au folosit efectele gravitaţiei asupra luminii pentru a depista un obiect masiv care poate fi o planetă gigantică sau o stea eşuată, chiar în centrul galaxiei Calea Lactee. Descoperirea nu este doar o curiozitate astronomică, ci şi împinge limitele cunoaşterii noastre despre spaţiu.

Descoperirea a fost făcută posibilă cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer, care a fost lansat de NASA în orbita Pământului în 2003, cu scopul de a captura imagini cu Universul, scrie Science Alert.

Telescopul a fost util şi în demersul găsirii exoplanetelor, datorită instrumentelor sale care pot înregistra „îndoituri” ale spaţiului, ceea ce înseamnă că un obiect masiv poate îndoi spaţiul din jurul lui.

Astfel, cu ajutorul telescopului Spitzer, astronomii au descoperit obiectul OGLE-2016-BLG-1190Lb, care are de 13 ori masa lui Jupiter şi orbitează o stea la 22.000 de ani lumină distanţă faţă de Pământ, în zona aglomerată din centrul galaxiei.

O ipoteză este aceea că poate fi vorba despre o stea cenuşie, prea mică pentru a iniţia fuziunea nucleară şi de a se aprinde. Deşi stelele mici sunt cunoscute, masa lui OGLE este la limita inferioară a masei necesare pentru a porni procesul de fuziune.

Lucrul şi mai interesant este că OGLE se găseşte la marginea spaţiului cunoscut ca deşertul stelelor pitice cenuşii, orbite descrise ca fiind lipsite de stele eşuate.

Astronomii au observat că există o lipsă de pitice cenuşii până în 5 unităţi astronomice (UA – distanţa dintre Pământ şi Soare, sau aproximativ 150 de milioane de kilometri). OGLE se află la o distanţă de circa 5 UA de steaua sa. Dacă este o planetă, atunci este una gigantică, dar dacă este o stea pitică cenuşie, faptul că se află la marginea acestei distanţe (5 UA) ne poate ajuta să înţelegem mai multe despre modurile în care obiectele cosmice devin stele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente

20 de lucruri uimitoare despre galaxii

Astronomii au descoperit o galaxie ce orbitează Calea Lactee

O stea pitică apropiată conţine elementele care creează viaţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase