Home » Știință » O specie bizară poate oferi remediul împotriva diabetului

O specie bizară poate oferi remediul împotriva diabetului

O specie bizară poate oferi remediul împotriva diabetului
Publicat: 23.03.2018
Peştele orb de peşteră are aceleaşi mutaţii genetice precum persoanele cu o formă severă moştenită de diabet care au probleme similare simptomelor date de diabet, dar care sunt perfect sănătoşi. Această mutaţie, în timp ce la oameni se traduce printr-o condiţie severă, la peşti reprezintă un factor adaptativ care îi face să supravieţuiască într-un mediu extrem de vitreg.

„Acest peşte prezintă o oportunitate nou de a afla cum unele animale pot trăi şi se pot baza pe trăsături care ar îmbolnăvi oamenii”, a precizat Nicolas Rohner, co-autor al studiului de la Harvard Medical School.

Studiul „ridică posibilitatea uimitoare” conform căreia peştele orb de peşteră are şi alte mutaţii pentru a-l proteja de influenţele negative ale lipsei de echilibru a zahărului din sânge. Dacă o astfel de mutaţie există, studierea lor va duce la elaborarea unor noi tratamente pentru boala umană, scrie Phys.

„Nu ştim dacă studierea peştelui ne va ajuta în mod direct”, a precizat Rohner. „Dar evoluţia a încercat multe variaţii genetice timp de milioane de ani şi cred că acestea sunt mai bune decât cu orice altceva am fi venit noi, chiar şi cu inteligenţa artificială”.

Fiziologia peştelui spune multe despre condiţiile aspre de mediu. În întuneric şi izolaţi de lumea din afară, lumea lor subterană nu oferă hrană pentru o mare parte din an. Inundaţiile de primăvară aduc nutrienţii, dar acest lucru se întâmplă doar o dată pe an.

În trecut, acelaşi grup de cercetători a scos la iveală că peştii au mutaţii în aceeaşi genă ca cei cu un apetit de nepotolit. Deşi dăunătoare pentru oameni, gena îi poate ajuta pe peşti să mănânce cât mai mult în acea perioadă când mediul abundă în hrană. S-a mai demonstrat că un metabolism extrem de lent permite peştelui să trăiască din grăsimea acumulată până la următoarea inundaţie.

Acum, cercetătorii au mai descoperit că aceşti peşti sunt rezistenţi la insulină: celulele lor nu răspund la „cererea” hormonului de a absorbi glucide după o masă.

Un indicator important în multe tulburări ale metabolismului şi un precursor al diabetului de tip 2, rezistenţa la insulină la oameni poate duce la suprasolicitarea pancreasului, stocarea în exces a lipidelor şi glicemie ridicată.

Experimentele au scos la iveală că peştii orbi de peşteră au o cantitate mare de zahăr în sânge, dar nu suferă de simptomele care apar la oameni, precum afecarea nervilor şi a vaselor de sânge.

„Atunci când proteinele din sângele nostru sunt suprasaturate cu zahăr, nu funcţionează eficient”, a explicat Misty Riddle, un membru al echipei de cercetare. „Peştii au un nivel ridicat de zahăr, dar nu au proteinele afectate. Cum fac asta?”

Până acum, întrebarea rămâne fără răspuns.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Diabetul de tip 1 poate deveni o afecţiune de domeniul trecutului: un vaccin extrem de promiţător va fi testat pe oameni în 2018

O nouă descoperire poate face ca diabetul zaharat să fie o boală tratabilă: creierul produce fructoză

O dietă miraculoasă arată că diabetul de tip 2 este reversibil!

Există şi un diabet de tip 3 – şi poate afecta grav creierul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase