Home » Știință » Un grup de cercetători susţine că au găsit ”călcâiul lui Ahile” al cancerului

Un grup de cercetători susţine că au găsit ”călcâiul lui Ahile” al cancerului

Un grup de cercetători susţine că au găsit ”călcâiul lui Ahile” al cancerului
Publicat: 30.03.2018
Oamenii de ştiinţă de la Instituto Gulbenkian de Ciencia au descoperit trăsături importante ale celulelor canceroase care pot ajuta medicii să găsească noi strategii de a combate maladia. Aceştia au observat că numărul şi dimensiunea unor structuri care există în interiorul celulelor, numiţi centrioli, cresc în cele mai agresive tipuri de cancer.

Cancerul este o boală foarte diversă cu unele tumori fiind mai agresive şi mai rezistente la chemoterapie. Medicii doresc să găsească noi metode de diagnosticare şi tratament cu ajutorul cărora pot trata pacienţii într-un mod mai personalizat. Noul studiu publicat recent în Nature Communications poate ajuta la acest demers, scrie Science Daily.

Centriolii sunt „creierul” celulei şi joacă un rol important în multiplicarea, mişcarea şi comunicarea celulelor. De la descoperirea lor, de acum mai bine de un secol, cercetătorii au propus că o creştere anormală în numărul acestor structuri microcilindrice poate duce la cancer.

Monica Bettencourt-Dias, împreună cu echipa sa de la Instituto Gulbenkian de Ciencia din Portugalia, a investigat anormalităţile acestor centrioli din celulele canceroase umane. Cercetătorii au analizat o serie de 60 de tipuri de celule canceroase care provin din nouă ţeusturi diferite. S-a scos la iveală că celulele canceroase au mai mulţi centrioli, iar aceştia sunt mai lungi decât cei din celulele normale.

De asemenea, cercetătorii au observat că cei mai mulţi centrioli se găsesc în celulele care duc la cele mai agresive tipuri de cancer. S-a mai descoperit şi că centriolii mai lungi sunt mai activi, ceea ce tulbură diviziunea celulară şi poate favoriza formarea cancerului.

„Datele noastre confirmă că numărul şi dimensiunile neregulate ale centriolilor din celule sunt asociate cu trăsăturile maligne. Această descoperire poate ajuta la stabilirea proprietăţilor centriolilor ca un mod de clasificare al tumorilor, pentru a stabili prognoza şi tratamentele”, a precizat Gaelle Marteil, un autor al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

REVOLUŢIONAR! Cancerul unei persoane poate fi tratat cu ajutorul celulelor imunitare ÎMPRUMUTATE de la altcineva

Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Legătura dintre obezitate şi cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase