Home » Știință » Specialiştii au descoperit o nouă pistă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV

Specialiştii au descoperit o nouă pistă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV

Specialiştii au descoperit o nouă pistă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV
Publicat: 22.12.2018
O echipă de specialişti a Institutului Pasteur din Paris a descoperit o vulnerabilitate în celulele rezervor ale virusului imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA.

În prezent, medicamentele antiretrovirale nu reuşesc să elimine rezervoarele virusului fixate în celulele imunitare, scrie Mediafax.

„Antiretroviralele vor bloca virusul, vor acţiona împotriva lui şi multiplicării acestuia, dar nu vor putea să elimine celulele infectate. Prin munca noastră, determinăm caracteristicile celulelor infectate pentru a le putea clasifica drept ţinte şi a le elimina din organismul infectat cu HIV”, a declarat principalul cercetător din cadrul studiului, Asier Saez-Cirion.

Specialiştii de la Institutul Pasteur au reuşit să identifice caracteristicile limfocitelor T CD4, celulele imunitare care sunt ţinte principale ale HIV. Cercetarea demonstrează că virusul va infecta cu prioritate celulele cu o puternică activitate metabolică. Activitatea lor, în mod particular, consumul de glucoză al celulei joacă un rol cheie în infectare: virusul preia energia şi produşii furnizaţi de celule pentru a se multiplica. Această nevoie a virusului reprezintă slăbiciunea descoperită, care ar putea fi exploatată pentru a ataca celulele rezervor.

Cercetătorii de la Pasteur au reuşit să blocheze, pe culturi de celule, infecţia mulţumită unor molecule care inhibă activitatea metabolică deja utilizate în tratamentele anticancer.

„Am descoperit că celulele care sunt infectate de HIV au caracteristici, din punct de vedere energetic, similare celor tumorale, deci am putea să folosim acelaşi tip de tratament”, a explicat specialistul Asier Saez-Cirion.

În întreaga lume, în 2017 existau 36,9 milioane de persoane infectate cu HIV, potrivit datelor ONUSIDA.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase