Home » Știință » Supernovele au confirmat o teorie fundamentală cu privire la evoluţia Universului

Supernovele au confirmat o teorie fundamentală cu privire la evoluţia Universului

Supernovele au confirmat o teorie fundamentală cu privire la evoluţia Universului
Publicat: 08.03.2019
În toate direcţiile, cosmosul se extinde cu aceeaşi viteză. Atunci când se compară părţi mari din cer, ratele de expansiune sunt egale, cu o eroare de circa 1%, conform cercetătorilor care au publicat o lucrare în Physical Review Letters.

Observaţiile asupra stelelor care explodează (supernovelor) indică nu numai că Universul se extinde, ci şi că expansiunea accelerează, scrie Science News.

Pentru a verifica dacă expansiunea are loc în acelaşi ritm în mai multe regiuni din Univers, savanţii au studiat mai mult de 1.000 de supernove de tipul 1a, care detonează cu o strălucire cunoscută. Prin măsurarea gradului de întindere al luminii pe măsură ce spaţiul se extinde, cercetătorii pot estima cât de rapid se măreşte cosmosul. Apoi, datele din diferite regiuni sunt comparate.

Chiar şi în cazul Universului în extindere uniformă, vor exista unele erori în date folosind simulările computerizate. „Este dificil să faci ca simulările să aibă toţi parametri corecţi”, a precizat Dragan Huterer de la University of Michigan. Aşadar, Huterer şi colegii săi au folosit o versiune mixtă a datelor cu supernove, o tehnică pe care Huterer o consideră mai de încredere.

Rezultatele confirmă înţelegerea cosmologilor asupra Universului. Conform teoriei inflaţiei, Universul s-a extins extrem de rapid imadiat după Big Bang. Se considera că expansiunea a avut loc uniform în toate direcţiile, de altfel, la fel ca acum, după 13,7 miliarde de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Universul nu ar trebui să existe, conform celei mai precise măsurători a antimateriei efectuate recent

Savanţii au rezolvat probabil una dintre cele mai mari enigme ale Universului: unde ”se ascundea” materia lipsă

În căutarea Planetei 9, savanţii găsesc un obiect la fel de interesant

300.000 de noi galaxii au fost descoperite. Noua hartă a Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase